Privreda

Isti porez za bogate i siromašne

Isti porez za bogate i siromašne
Isti porez za bogate i siromašne

VAŠINGTON - Republikanski kongresmeni odbili su da pristanu na uvođenje viših nameta za one sa visokim zaradama, čime su natjerali predsjednika Amerike Baraka Obamu da kapitulira i poveća poreze za sve.

Ipak, sporazum o porezima koji je Obama sklopio s republikancima u Kongresu u suštini će dati povišicu Amerikancima jer će novac odmah početi da se sliva u privredu i vjerovatno će se stvoriti stotine hiljada radnih mjesta u naredne dvije godine, ocjenjuju ekonomisti.

Obamin dogovor s republikancima dramatično odudara od njegovih stavova iznesenih u predsjedničkoj kampanji 2008. godine da poreska smanjenja, iz Bušove ere, mogu da budu produžena samo na primanja od 200.000 dolara godišnje za pojedince i 250.000 dolara za bračne parove.

Ipak, kompromis je već naveo analitičare da povećaju svoje procjene ekonomskog rasta SAD za narednu godinu, uglavnom zato što sadrži iznenađujuće jednogodišnje smanjenje poreza za socijalnu zaštitu.

Smanjenje sa 6,5 na 4,5 odsto sad se pretvorilo u povišicu.

Radnik koji zarađuje 40.000 dolara godišnje samo na osnovu tog smanjenja imaće više od 800 dolara. Oni koji zarađuju 100.000 odnijeće kući 2.000 dolara ili više.

Na drugoj strani, kritičari ukazuju da će odustajanje Obame od obećanog većeg oporezivanja bogatih dodatno uvećati budžetski deficit države, koji je dosegao 1.300 milijardi dolara.

Dva osnovna dijela sporazuma produžavaju poreska smanjenja koja bi istekla 31. decembra i obnavljaju beneficije za ljude koji su dugo bez posla. Oba su bila očekivana, ali i dalje daju psihološki podsticaj potrošačima u jeku praznične sezone kupovina.

Izvjesnost da će poreska smanjena ostati na snazi bar još godinu dana mogu da navedu pojedince i preduzeća da više troše i time poguraju tromu ekonomiju.

Sporazum najavljuje dolazak novog doba podijeljene vlasti poslije novembarskih izbora u kojima su republikanci osvojili kontrolu nad Predstavničkim domom i umanjili demokratsku većinu u Senatu.

Obama kaže da se i dalje protivi produženju i ukazuje da sporazum poziva na privremeno smanjenje poreza za sve nivoe prihoda, ondosno da nije stalno kako su republikaci tražili.

Obama je predsjedničku kampanju vodio na obećanju da će zadržati niže poreske stope za Amerikance sa srednjim i niskim primanjima, a da će ih ukinuti bogatima.

U zamjenu za sporazum o porezima, republikanci su se složili da prekinu protivljenje nastavku pružanja beneficija ljudima koji su dugo bez posla. Beneficije, koje su istekle prošle sedmice, produžene su za 13 mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije