Privreda

Izbori ugrožavaju stendbaj-aranžman sa MMF-om

Izbori ugrožavaju stendbaj-aranžman sa MMF-om
Izbori ugrožavaju stendbaj-aranžman sa MMF-om

SARAJEVO - Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Ruben Atojan izjavio je da teška politička situacija u BiH, koja je dodatno pogoršana predstojećim opštim izborima, predstavlja značajan rizik za pravovremeno provođenje politika predviđenih stendbaj-aranžmanom.

"Očekujemo da vlasti implementiraju ranije preuzete obaveze, a budućnost stendbaj-aranžmana zavisi upravo od toga koliko su snažni napori koje vlasti ulažu u te politike", rekao je Atojan  za sarajevsko "Oslobođenje". 

Prema njegovim riječima, kontinuiran napredak, zajedno sa reformama koje su predviđene stendbaj-aranžmanom, obezbijediće da aranžman i dalje bude vrijedno uporište za ekonomske politike u izbornom periodu, kao i u periodu formiranja novih vlada.

Upitan da li je zakon o radu uslov za narednu tranšu, Atojan je rekao da u MMF-u shvataju da je možda potrebno više vremena za razgovore sa socijalnim partnerima.

"Nadamo se da će vlade i socijalni partneri biti u stanju da pokrenu ovu veoma važnu reformu tokom ove godine. Smatramo da je vremenski okvir za usvajanje novog zakona nevažan i stoga usvajanje novog zakona u parlamentima nije preduslov za zaključenje šestog pregleda", istakao je Atojan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije