Privreda

Izdali mjenice veće od kapitala

Izdali mjenice veće od kapitala
Izdali mjenice veće od kapitala

SARAJEVO - Zbog velikih problema u radu Izvozno-kreditne agencije BiH (IGA), kojoj zbog sudskih procesa i prinudne naplate dugova prijeti gašenje, Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma parlamenta BiH juče je utvrdila prijedloge mjera za hitno prevazilaženje novonastale situacije.

Kako je to "Nezavisnim" potvrdio Šemsudin Mehmedović, predsjedavajući parlamentarne komisije, Upravnom odboru (UO) IGA je naloženo da u roku od 15 dana, u koordinaciji sa državnim i entitetskim ministarstvima finansija, pronađe rješenje da bi IGA mogla i dalje normalno da funkcionira.

"Veliki problem je nastao zbog garancija za 'Unis' - Fabrika cijevi iz Dervente, jer je IGA izdala mjenice veće vrijednosti od kapitala", podsjeća Mehmedović.

Kako su "Nezavisne" ranije objavile, IGA je "Unisu" izdala garanciju za kredit od devet miliona podignut u Banci Srpske, te garanciju za kredit od oko 72 miliona maraka podignut kod Raiffeisen banke, a koje ovo preduzeće zbog otežanog poslovanja nije u stanju da vraća.

Ukupno, IGA je za ovo preduzeće iz Dervente samo kod ove dvije banke izdala garancije koje premašuju 80 miliona KM. Iz tog razloga, prijeti realna opasnost da bi IGA mogla da ostane bez kompletnog kapitala u iznosu oko 52 miliona maraka zbog preuzetog rizika za "Unis" (preduzeće je u većinskom vlasništvu kompanije "Balkan Steel").

Inače, Upravni odbor Agencije, kojim predsjedava Mira Bradara, u svom ranijem izvještaju parlamentu već je predložio moguća rješenja. Jedno od njih je restruktuiranje IGA, što bi podrazumijevalo dokapitalizaciju od strane osnivača. UO IGA također predlaže pokretanje stečajnog postupka u "Unisu" (ukoliko ne bude drugog rješenja), jer upozoravaju na moguće velike posljedice po Agenciju.

"S obzirom na to da su već pokrenuti sudski postupci za prinudnu naplatu oko 11 miliona KM duga od IGA od strane domaćih banaka (Nova banka, Bobar banka, Mikrofin banka i Prvi faktor), ukoliko se ubrzo ne pronađe rješenje za 'Unis' FC Derventa, doći će do izvršenja sudskih presuda, što će dovesti do prekida rada IGA", upozorili su u svom izvještaju.

Mehmedović, pak, smatra da je mala mogućnost gašenje Agencije, "jer bi to poslalo vrlo negativnu poruku svim kupcima".

"Zato će svi morati da ulože dodatne napore. Ministarstvo finansija RS bi trebalo da bude najviše zainteresovano, jer je kolateral za ove garancije 'Luka Šamac', koja bi se upisala kao državna imovina ukoliko Ministarstvo ne interveniše i ne pokrije te garancije", ističe Mehmedović.

Iako radi već više od deceniju, djelatnost IGA velika je nepoznanica za širu javnost, pa i za pojedince iz struke. Ono što se, pak, zna jeste da je direktorica ove agencije Lamija Kozarić-Rahman, a jedan od dva zamjenika direktora Ljiljana Bevanda, supruga Vjekoslava Bevande, donedavnog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Agencija je osnovana 1996. godine.

U Izvještaju o ostvarenim prihodima i rashodima u 2014. godini, koji je juče objavljen i u "Službenom glasniku BiH" (broj 33), navedeno je da je IGA, između ostalog, ostvarila oko 3,4 miliona KM prihoda, dok je plan po istom osnovu za 2015. oko 2,4 miliona. Istovremeno, IGA je u 2014. godini rashodovala oko 4,5 miliona KM, a plan po ovom osnovu za 2015. je oko 1,95 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije