Izlazak Grčke iz evrozone košta Njemačku 86 milijardi dolara

Srna - 15.05.2012 12:21
Izlazak Grčke iz evrozone košta Njemačku 86 milijardi dolara

BERLIN, ATINA - Izlazak Grčke iz evrozone koštao bi Njemačku 86 milijardi dolara - navode finansijski stručnjaci.

Prije dvije godine  izlazak Grčke iz evrozone bio bi isključen. Ipak, nakon parlamentarnih izbora, tokom kojih su ojačale stranke ljevice i desnice i nakon kojih je otežano formiranje stabilne vlade, političari, bankari i ekonomisti provjeravaju šta bi se desilo sa Grčkom nakon izlaska iz monetarne unije i koliki su troškovi napuštanja Unije.

Ulrih Kater, šef Dekabanke, dao je nalog svojim ekonomistima da izračunaju koliko bi njemačke porezne obveznike koštao izlazak Atine iz evrozone. Procjene govore da bi Bundestag izgubio najmanje 86 milijardi evra, piše "Di Velt".

Grčki haos se može shvatiti kao znak borbe koja eskalira između demokratije i kapitalizma. A ova borba važi za cijelu Evropu - navode mediji.

"Frankfurter Rundšau" navodi da se radio o pobuni protiv ekspertokratije u kojoj vlade moraju biti "naoružane",   ali ne povjerenjem građana, već povjerenjem "posebnih prijatelja tržišta".

To je bio slučaj sa grčim  premijerom Nikosom Papademosom, a nije puno drugačije ni u slučaju italijanskog premijera Marija Montija.

Njihov put ka vlasti može se posmatrati i kao jedna vrsta državnog udara "posebnih prijatelja tržišta". To im, naravno,  ne daje demokratsku legitimaciju - navodi list .

"Papademos, EU i MMMF tokom svojih pregovora o različitim paketima pomoći u zamjenu za bezbrojne protivusluge Grka zaboravili su samo jedno: da odustanu od izbora" - zaključuje cinično  "Frankfurter Rundšau".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Vrijeme pogoduje zametanju jabuke

  03.05.2015 10:36 - Srna

  NOVI GRAD - Viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mirko Jokić rekao je Srni da vremenski uslovi pogoduju zametanju jabuke i da je većina voćnih vrsta u fazi precvjetavanja.

 • Potpisani ugovori sa 60 odsto potrošača

  02.05.2015 15:01 - Srna

  BANJALUKA - Preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka do sada je potpisalo ugovore o snabdijevanju električnom energijom sa oko 60 odsto potrošača sa svog distributivnog područja koje pokriva 21 lokalnu zajednicu.

 • Sjetva kukuruza u optimalnom roku

  02.05.2015 09:34 - Srna

  NOVI GRAD - Na području prijedorske regije oko 90 odsto kukuruza zasijano je u optimalnom roku, do kraja aprila, rekao je Danijel Egić, saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

 • Zasijana ogledna parcela sa 60 hibrida kukuruza

  01.05.2015 14:44 - Srna

  NOVI GRAD - U Donjim Rakanima kod Novog Grada, na imanju Svetozara Japundže, danas je zasijana ogledna parcela sa 60 hibrida kukuruza.

 • U Milanu otvorena Svjetska izložba EXPO 2015.

  01.05.2015 13:14 - Agencije

  MILANO - U Milanu je danas otvorena Svjetska izložba EXPO 2015, koja će trajati do 31. oktobra, sa temom "Nahranimo planetu, energija za život".

 • Dodik: Struja u Srpskoj i poslije poskupljenja najniža u okruženju

  01.05.2015 13:05 - Srna

  GRADIŠKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će cijena struje u Srpskoj i nakon povećanja biti najniža u okruženju.

 • Sindikalci ne pristaju na donošenje novog zakona o radu

  01.05.2015 12:12 - Srna

  BANJALUKA - Učesnici mirne protestne šetnje, u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske, poručili su danas u Banjaluci u ime 120.000 članova sindikata da ne pristaju na donošenje novog zakona o radu i smanjenje stečenih prava radnika.

 • Srećni kada radni dan završe bez povreda

  01.05.2015 11:21 - AA

  SARAJEVO - Radnici koji obavljaju poslove na nekoliko stotina metara visine izazivaju strah i bude poštivanje mnogih ljudi koji ih posmatraju sa ulica.

 • U Banjaluci mirna protestna šetnja radnika

  01.05.2015 10:34 - Srna

  BANJALUKA - U Banjaluci je danas, u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske, počela mirna protestna šetnja članova sindikata sa porukom "ne" novom zakonu o radu i urušavanju stečenih radničkih prava.

 • Prvomajski proglas: Kriza rada i morala

  30.04.2015 14:17 - Srna

  PODGORICA - U Crnoj Gori se i ove godine Međunarodni praznik rada obilježava u sjenci ekonomske krize zbog izuzetno teškog materijalno-socijalnog položaja zaposlenih i građana, saopštio je Savez sindikata Crne Gore u Prvomajskom proglasu.

 • »Aluminij« grca u dugovima

  30.04.2015 14:11 - Srna

  MOSTAR - Kompanija "Aluminij" iz Mostara na kraju prošle godine imala je dug od 213,8 miliona KM, što uključuje oko 120,8 miliona KM duga prema "Elektroprivredi" HZHB i 67,3 miliona KM duga prema kreditnim institucijama, navodi se u izvještaju o analizi poslovanja koji je ova kompanija naručila od revizorske kuće "KPMG".

 • MMF ne traži ukidanje rada na neodređeno

  30.04.2015 14:01 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić izjavio je da MMF ne traži da se novim zakonom o radu ukinu radni odnos na neodređeno vrijeme i kolektivno pregovaranje, ali da se mora znati u kojim pregovorima sindikat može učestvovati.

 • Vlada RS za efikasno provođenje reformi

  30.04.2015 12:53 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, tokom sastanka sa šefom Misije MMF-a u BiH Ronom van Rodenom, istakla je opredjeljenje Vlade za efikasno provođenje reformi definisanih Ekonomskom politikom, podsjetivši da su u skladu s tim ciljevima dva seta reformskih zakona već upućena u parlamentarnu proceduru.

 • Savanović: Novi Zakon o radu do kraja godine

  30.04.2015 12:02 - Srna

  BANJALUKA - Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Milenko Savanović smatra da će novi Zakon o radu u RS biti usvojen do kraja godine.

 • Stopa nezaposlenih na stabilnih 6,4 odsto

  30.04.2015 11:41 - Srna

  BERLIN - U Njemačkoj je stopa nezaposlenosti ostala stabilna u aprilu na 6,4 odsto, što je najniža stopa od ponovnog ujedinjena Njemačke 1990. godine, pokazali su danas objavljeni podaci njemačke kancelarije za statistiku.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.