Privreda

Izlazak Grčke iz evrozone košta Njemačku 86 milijardi dolara

Izlazak Grčke iz evrozone košta Njemačku 86 milijardi dolara
Izlazak Grčke iz evrozone košta Njemačku 86 milijardi dolara

BERLIN, ATINA - Izlazak Grčke iz evrozone koštao bi Njemačku 86 milijardi dolara - navode finansijski stručnjaci.

Prije dvije godine  izlazak Grčke iz evrozone bio bi isključen. Ipak, nakon parlamentarnih izbora, tokom kojih su ojačale stranke ljevice i desnice i nakon kojih je otežano formiranje stabilne vlade, političari, bankari i ekonomisti provjeravaju šta bi se desilo sa Grčkom nakon izlaska iz monetarne unije i koliki su troškovi napuštanja Unije.

Ulrih Kater, šef Dekabanke, dao je nalog svojim ekonomistima da izračunaju koliko bi njemačke porezne obveznike koštao izlazak Atine iz evrozone. Procjene govore da bi Bundestag izgubio najmanje 86 milijardi evra, piše "Di Velt".

Grčki haos se može shvatiti kao znak borbe koja eskalira između demokratije i kapitalizma. A ova borba važi za cijelu Evropu - navode mediji.

"Frankfurter Rundšau" navodi da se radio o pobuni protiv ekspertokratije u kojoj vlade moraju biti "naoružane",   ali ne povjerenjem građana, već povjerenjem "posebnih prijatelja tržišta".

To je bio slučaj sa grčim  premijerom Nikosom Papademosom, a nije puno drugačije ni u slučaju italijanskog premijera Marija Montija.

Njihov put ka vlasti može se posmatrati i kao jedna vrsta državnog udara "posebnih prijatelja tržišta". To im, naravno,  ne daje demokratsku legitimaciju - navodi list .

"Papademos, EU i MMMF tokom svojih pregovora o različitim paketima pomoći u zamjenu za bezbrojne protivusluge Grka zaboravili su samo jedno: da odustanu od izbora" - zaključuje cinično  "Frankfurter Rundšau".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije