Privreda

Izvještaji postaju dostupni investitorima?

Izvještaji postaju dostupni investitorima?
Izvještaji postaju dostupni investitorima?

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je večeras da se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja Srpske donosi radi usklađivanja sa novim zakonom o računovodstvu i reviziji Srpske.

On je na sjednici Narodne skupštine Srpske objasnio da se ovim aktom ukida obaveza pravnih lica i preduzetnika u pogledu podnošenja polugodišnjih finansijskih izvještaja Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/. 

Tegeltija je dodao da je ovim nacrtom zakona omogućeno da finansijski izvještaji pravnih lica budu dostupni potencijalnim domaćim i stranim investitorima i drugim zainteresovanim korisnicima bez naknade. 

On je naglasio da je u tom kontekstu obaveza APIF-a da omogući pristup finansijskim izvještajima zainteresovanim korisnicima i dostupnost zbirnih finansijskih izvještaja Ministarstvu finansija. 

Pošto nije bilo diskutanata o prethodnoj tački dnevnog reda, ministar finansija je obrazložio i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, rekavši da je najvažnija stavka u ovim izmjenama transformacija zatvorenih investicionih fondova u otvorene. 

Prema njegovim riječima, rok za ovu transformaciju je tri godine od dana stupanja zakona na snagu.

Tegeltija je rekao da pokazatelji poslovanja društava za upravljanje ukazuju da značajan broj društava duži niz godina na tržištu kapitala nije ni kupovao, ni prodavao hartije od vrijednosti, iz čega proizilazi da nisu vršili osnovnu funkciju upravljanja imovinom fonda u interesu njenih akcionara. 

On je dodao i da se akcijama zatvorenih investicionih fondova trguje uz veliki diskont u odnosu na knjigovodstvenu vrijednost, u prosječnom iznosu od 46 odsto.

Inače, Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji Republike Srpske, koji predviđa ukidanje obaveze sastavljanja i prezentacije polugodišnjih finansijskih izvještaja.
Nije bilo rasprave o ovom nacrtu zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije