Privreda

JP autoceste FBiH - dobit za prethodne četiri godine 303 miliona

JP autoceste FBiH - dobit za prethodne četiri godine 303 miliona
JP autoceste FBiH - dobit za prethodne četiri godine 303 miliona

SARAJEVO - Direktor JP Autoceste Federacije BiH Ensad Karić izjavio je danas da je dobit za prethodne četiri godine preduzeća bila 303 miliona KM, a ukupne investicije su iznosile 1,25 milijardi KM.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom isteka mandata Uprave JP Autoceste FBiH, Karić je prezentovao četverogodišnji rad te uprave (2011. - 2015.) i projekte koje su pripremili.

Istakao je da je realizovano deset projekata, odnosno pušteno u promet 102 kilometra autoceste. Angažovano je bilo 5.000 domaćih radnika i više od 90 domaćih kompanija i završeno 35 posto koridora 5-C.

U tom periodu, kako je dodao, imali su mnoge izazove.

- Poseban izazov za JP Autoceste FBiH je bio rješenje višegodišnjeg problema tunela Vijenac, odnosno tunela 1. mart. Uspješno smo prevazišli krizu stečaja kompanije "Primorje", dodijelili posao domaćim kompanijama koje su prvi put stekle reference za izgradnju tunela na autocesti. Uspješno smo realizovali projekat, a uz to naplatili penale u visini 22 miliona KM slovenskim kompanijama - kazao je Karić.

Također, preuzeli su izgradnju dijela Sarajevske zaobilaznice od Butila do Vlakova, iako to nije bilo u njihovoj nadležnosti. Taj posao su, kako je kazao Karić, završili iz vlastitih sredstava i spojili 80 kilometara moderne autoceste.

Ova uprava je pripremila i novi investicioni ciklus. Karić je naveo da su osigurali dodatnih 600 miliona KM za nastavak  izgradnje autoceste od međunarodnih finansijskih institucija.

Riječ je o dionicama: Počitelj - Međugorje (200 miliona KM osigurano, dužina 11 kilometara), LOT 2 Zenica jug - Zenica sjever (220 miliona KM, dužine osam kilometara), Drivuša - Klopče (60 miliona KM, dužine tri kilometra), te Počitelj - Buna i LOT 3 Zenica jug - Zenica sjever (120 miliona KM, dužine sedam, odnosno tri kilometra).

- Do kraja godine možemo početi s nastavkom izgradnje dionice autoceste Zenica jug - Zenica sjever ukupne dužine 12 km i u toku je tenderska procedura za izgradnju te dionice. Sredstva za izgradnju dionice Zenica jug - Zenica sjever su predvođena od OFID fonda u visini 120 miliona KM, Kuvajtskog fonda u visini od 100 miliona KM i 60 miliona KM od EBRD-a – naveo je Karić.

Što se tiče dionice Počitelj - Međugorje, duge 11 kilometara, na kojoj se nalazi najduži most na koridoru 5-C, most Počitelj dug gotovo jedan kilometar, sredstva su osigurana od Evropske investicijske banke od 200 miliona KM.

Na dionici od Tarčina do Konjica, tokom ove godine bit će završena eksproprijacija zemljišta. Završen je glavni projekt, a tokom ove godine JP Autoceste FBiH će aplicirati za iznalaženje finansijskih sredstava kod međunarodnih institucija.

- Jedna od najznačajnijih aktivnosti JP Autoceste FBiH je optimizacija trase Konjic - Mostar sjever. Novim položajem trase autoceste koja prolazi kroz planinu Prenj omogućava se da ova dionica bude prihvatljivija za finanisranje. JP Autoceste FBiH predložilo je Vladi FBiH novi položaj trase, tačnije skraćenje trase za 14 kilometara čime će se ostvariti uštede od 300 miliona eura - istakao je Karić.

Dodao je da su svake godine stipendirali najuspješnije studente iz oblasti koje su vezane za koridor 5-C, kao i da su izgradili 80 kilometara regionalnih i lokalnih cesta.

- Ono što želim istaći jeste da smo završili izgradnju 35 posto koridora 5-C, ali isto tako pripremili novi investicioni ciklus 80 kilometara autoceste i osigurali  finansijska sredstva za njihovu izgradnju u visini 600 miliona KM. Na novoj Upravi JP Autoceste FBiH i Vladi Federacije BiH je da nove projekte započne do kraja ove i početkom iduće godine. Želim im puno uspjeha i sreće i stavljam im se na raspolaganje u svakom momentu u vezi   s razmjenom iskustva, s izazovima i problemima s kojima smo se mi suočavali - rezimirao je Karić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije