Privreda

Josipović na tajnom sastanku o problemima u Ini

 Josipović na tajnom sastanku o problemima u Ini
Josipović na tajnom sastanku o problemima u Ini

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović razgovarao je sinoć sa predstavnicima svih strana uključenih u problem vezan na nacionalnu naftnu kompaniju Ina, a do sastanka je došlo na inicijativu Stožera za odbrani sisačke rafinerije, piše zagrebački Jutarnji list.

Šef hrvatske države je, u diskreciji, na sastanak pozvao kompletnu upravu Ine, a odazvala su se trojica hrvatskih predstavnika, kao i predsednik uprave Zoltan Aldot (koji je na tu funkciju imenovan ispred mađarskog Mola). Sastanku je prisustvovao i ministar privrede Ivan Vrdoljak.

Josipović se založio za "spuštanje lopte" i dogovorno rješenje, navodi se u izvještaju tog lista.

Radnici sisačke rafinerije tražili su prijem na Pantovčaku, smatrajući da mogu dobiti podršku predsjednika, koji je nedavno izjavio da je siguran da se "odluka o sudbini Siska ne može donijeti na prečac i bez razgovora partnera".

Takva strateški važna odluka može se donijeti samo u postupku koji uključuje učešće svih zainteresovanih strana, rekao je ranije Josipović a kao optimalno rješenje predložio je pregovore između strateških partnera.

On je, takođe, naglasio da niko u državi nema pravo da zaboravi pravosnažnu sudsku odluku prema kojoj su određeni odnosi u Ini označeni krivičnim djelom korupcije.

U razgovoru na Pantovčaku, u ponedjeljak veče, radnici su izložili svoju listu pogrešnih odluka koje je učinila kompanija Mol u vezi sa sisačkom rafinerijom. Oni su zahvalili hrvatskim članovima uprave na tome što su nedavno, napuštanjem sednice,  uprave srušili kvorum i tako onemogućili trenutno zatvaranja sisačke rafinerije.

Aldot je na sastanku rekao da Ina mora biti tržišno orijentisana kompanija i poslovne odluke temeljiti na isplativosti i profitabilnosti.

Prema njegovim riječima u rafineriju se nije ulagalo, jer se nije vidjela mogućnost za povraćaj investicija.

Pozivajući se na svoje izvore, prisutne na sastanku na Pantovčaku, Jutarnji list piše da se predsjednik Hrvatske založio za stvaranje preduslova kako se odluke o Ini ne bi donosile jednostrano, već na ozbiljniji način nego do sada.

On je bio mišljenja da se strategija razvoja Ine ne "prebija preko koljena", već je važnije da se taj posao uradi kvalitetno.

Josipović je zatražio duži rok za donošenje  odluke o mogućem gašenju rafinerije u Sisku, koja zapošljava 800 radnika.

Ako se čekalo 14 godine, može se sada za izradu strategije utrošiti dva - tri mjeseca, rekao je šef države učesnicima sastanka i podsjetio da MOL u Ini ima status strateškog partnera, pa bi tako trebalo i da se ponaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije