Privreda

Jubilarna berba daće najbolja vina

Jubilarna berba daće najbolja vina
Jubilarna berba daće najbolja vina

TREBINJE - U Carskim vinogradima "Podruma Vukoje", u Ušću, kod Trebinja, ova najčuvenija vinarska porodica Republike Srpske i regiona obilježila je jubilarnu, 120. berbu grožđa, koja se dešava u teškoj vinogradarskoj godini, ali će ponovo iznjedriti najbolja vina ovoga kraja.

"Teška vinogradarska godina jeste smanjila prinose, ali je kvalitet grožđa u Carskim vinogradima ostao isti, što dovoljno govori o tome da je u pitanju lokalitet koji može da iznese najbolja vina u Hercegovini i šire", tvrdi Radovan Vukoje, direktor "Podruma Vukoje".

Objašnjavajući da su Vukoje, birajući najautentičniji i najbolji kraj za uzgoj vinove loze, izabrale upravo ovaj lokalitet na ušću rijeke Sušice u Trebišnjicu, gdje ima i dovoljno vlage i dovoljno sunca, on kaže da je produkt svega toga upravo najekskluzivnija etiketa "Podruma Vukoje" - Carsko vino, kome pogoduje i miješanje kontinentalne i mediteranske klime, sa velikim temperaturnim amplitudama mikrolokaliteta, koji daju svježinu i kvalitet loze i carske žilavke.

"Ovo mjesto su i stručnjaci monarhije još 1894. godine proglasili najboljim lokalitetom za autohtonu sortu žilavku, pa se od tada do danas očuvala i ova sorta i kvalitet njenih vina koja karakteriše i mineralni karakter koji zbog sastava zemljišta dolazi iz samog kamena", dodaje Vukoje.

On podsjeća da se žilavka od 2004. godine nalazi i na Svjetskoj vinskoj karti i od tada do danas je pravi ambasador vinarstva u BiH, jer je rasprostranjena po čitavom svijetu, odnosno distribuiše se na tri kontinenta, a vinogorje Carski vinogradi najbolje priča o tome, jer je vino sinergija jednog lokaliteta, čovjeka i klime.

Da je žilavka i kod Vukoja u ovoj godini prošla jednu tešku berbu, koja je pri samom kraju, svjedoče i vlasnici Carskih vinograda, ali i kvalitet i slador njenog zrna.

Za branje su ostale još dvije sorte, a poslije žilavke slijedi berba sorte sira, koji je u posljednje vrijeme u "Podrumima Vukoje" u velikoj ekspanziji, jer je nosilac brojnih priznanja na AVC u Beču, a nakon te berbe slijedi sovinjon i kaberne, kojim se zatvara berba.

Vukoje kažu da su, i pored kišne godine, zadovoljne ovogodišnjom berbom, jer će, iako sa manjim brojem boca, zadovoljiti kvalitetom, što je za njih najbitnije.

Vukoje najavljuju da će krajem ove ili početkom iduće godine iz njihovih podruma svjetlo dana ugledati dva varijeteta od sorte burgundac crni, odnosno prvo vino koje je rađeno od crvenog grožđa sa vinifikacijom na bijelo, a što je prvi put urađeno na ovim vinogorjima. *

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije