Privreda

"Južni tok" neće biti zaustavljen

"Južni tok" neće biti zaustavljen
"Južni tok" neće biti zaustavljen

BEOGRAD - Bugarski ministar energetike Dragomir Stojnev izjavio je da realizacija Gasovoda "Južni tok" neće biti zaustavljena, odbacujući pozive iz Evropskog parlamenta da projekat bude zamrznut.

Bugarski ministar je rekao novinarima da će se prva stanica "Južnog toka" na kopnu graditi na dva kilometra od obale Crnog mora, a ne na 20 kilometara kako su opozicionari prenijeli saradnicima evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera, prenio je portal "Euraktiv".

Stojnev je, povodom jučerašnjih razgovora sa Etingerom o "Južnom toku", čiji detalji nisu saopšteni, objasnio da direktive EU o energetskoj liberalizaciji ne mogu da se primjenjuju na "ofšor" gasovod, već samo na dijelove na kopnu.

On je obećao da će Sofija informisati Evropsku komisiju o amandmanima na zakon koji se tiče "Južnog toka" prije nego što ode u parlament na usvajanje u drugom čitanju, ako uopšte ode.

Bugarski parlament usvojio je 4. aprila u prvom čitanju amandmane na Zakon o energetici, prema kojima će se "Južni tok" smatrati interkonektorom, a ne gasovodom.

Tako bi "Gaspromov" projekat bio izuzet iz Trećeg paketa EU o energetskoj liberalizaciji.

Evropska komisija je u decembru 2013. godine saopštila da se svim bilateralnim sporazumima o izgradnji "Južnog toka" potpisanim između Rusije i Bugarske, Srbije, Mađarske, Grčke, Slovenije, Hrvatske i Austrije, krše zakoni EU i da o njima treba ponovo pregovarati.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger do sada je u nekoliko navrata upozorio da se ti sporazumi moraju preispitati.

Ova tema trebalo je da bude na dnevnom redu samita EU-Rusija u Moskvi, ali su pregovori o energetici trenutno u zastoju zbog ukrajinske krize.

Brisel još nije odgovorio na prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina da se pregovori o snabdijevanju EU ruskim gasom održe 27. aprila u Moskvi.

Gasovodom "Južni tok" ruski gas će ispod Crnog mora stizati do Bugarske i zatim preko Srbije, odakle bi dva kraka trebalo da vode ka BiH i Mađarskoj, pa do Slovenije i Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije