Privreda

"Južni tok" nije prioritet za Evropu

"Južni tok" nije prioritet za Evropu
"Južni tok" nije prioritet za Evropu

BRISEL - Gasovod ‘’Južni tok’’ nije prioritet za Evropsku komisiju (EK), njen prioritet je diversifikacija snabijevanja gasom otvaranjem "južnog koridora" koji povezuje evropsko energetsko tržište s Kaspijskim regionom, rekla je predstavnica EK Sabina Berger.

Ona je, na brifingu u Briselu, ponovila da je za EK važno da se na teritoriji EU poštuje zakonodavstvo Unije, bez obzira da li je u pitanju državni ugovor, ekologija, životna sredina, energija, ili konkurencija. 

Prema njenim riječima, ‘’Južni tok’’ je infrastrukturni projekat i mora da bude u skladu sa zakonodavstvom EU, prenio je Interfaks.

Evropska komisija je početkom ljeta primorala Bugarsku da obustavi izgradnju ‘’Južnog toka’’, zbog toga što Rusija, po njenom mišljenju, ugrožava radnu grupu EU - Rusija koja je formirana radi usklađivanja projekta sa evropskim zakonodavstvom.

Radi se o sporu između Moskve i Brisela oko takozvanog Trećeg energetskog paketa koji ograničava prava operatera gasovoda, a povodom kojeg je Rusija krajem aprila podniijela tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Treći energetski paket propisuje da vlasnici magistralnih gasovoda na teritoriji EU ne mogu da budu kompanije koje se bave proizvodnjom gasa. 

Rusija smatra pravno neosnovanim pokušaj EU da na ‘’Južni tok’’ primjeni norme Trećeg energetskog paketa, jer su međudržavni sporazumi sa šest zemalja, preko čijih teritorija će ići ‘’Južni tok’’, potpisani pre stupanja na snagu tog akta Unije, navodi Interfaks.

        

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije