Privreda

"Južni tok" od životnog interesa za Beograd i Sofiju

"Južni tok" od životnog interesa za Beograd i Sofiju
"Južni tok" od životnog interesa za Beograd i Sofiju

BEOGRAD - Ministri spoljnih poslova Srbije i Bugarske Ivica Dačić i Kristijan Vigenin poručili su danas u Beogradu da je izgradnja gasovoda "Južni tok" u životnom interesu obje zemlje.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vigeninom istakao da je "Južni tok" za Srbiju pitanje energetske bezbjednosti i stabilnosti, a ne odnosa sa Rusijom.

"Imamo zajednički stav i zajednički interes, životni interes, da `Južni tok` bude izgrađen i da se ne svađamo oko toga sa Evropskom komisijom", rekao je Dačić.

On je naglasio da se taj projekat uglavnom tretira kao nešto na čemu se insistira zbog prijateljskih odnosa Beograda i Moskve, ali da su za Srbiju na prvom mjestu ekonomski interesi.

"Vrednost izgradnje `Južnog toka` kroz Srbiju iznosiće dve milijarde evra i u izgradnji će velikim delom učestvovati srpska preduzeća. Srbija bi izgubila mnogo u ekonomskom i energetskom smislu, ukoliko bi izgradnja `Južnog toka` bila obustavljena, a Evropska komisija ne nudi nikakvu alternativu", ukazao je Dačić.

On je istakao da Srbija i Bugarska i sve druge zemlje kroz koje treba da prolazi taj gasovod ostaju pri namjeri da se "Južni tok" gradi i da se dogovorom postigne rješenje sa Evropskom komisijom.

Vigenin je ocijenio da je "Južni tok" izuzetno važan za energetsku bezbjednost jugoistočne Evrope.

"Mi smo u direktnom konstantnom dijalogu sa Evropskom komisijom u vezi sa uslovima realizacije projekta i nadam se da ćemo narednih nedelja dobiti razjašnjenja i moći da nastavimo sa radom", rekao je bugarski šef diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije