Privreda

Kijev traži milijardu dolara za gas koji je ostao na Krimu

Kijev traži milijardu dolara za gas koji je ostao na Krimu
Kijev traži milijardu dolara za gas koji je ostao na Krimu

KIJEV - Ukrajina je spremna da plati "Gaspromu" za isporuke gasa, ali tek pošto ruska kompanija uplati ukrajinskom "Naftogasu" milijardu dolara, na koliko je procijenila 2,2 milijarde kubnih metara koje su ostale u podzemnim skladištima gasa firme "Černomornjeftgas" na Krimu.

"Želimo da čujemo odgovor od Rusije, uključujući i pitanje o vraćanju Ukrajini 2,2 milijardi kubnih metara gasa", rekao je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

On je dodao da, prema aktuelnim cijenama "Gasproma", to iznosi milijardu dolara, preneo je sajt gazeta.ru.

"U stvari, cijena gasa za Ukrajinu je utvrđena na nivou od 485 dolara (za hiljadu kubnih metara) i na osnovu toga, 2,2 milijarde kubika košta milijardu i 68 miliona dolara", precizirao je premijer.

On je dodao da zvanični Kijev neće voditi nikakve pregovore s Moskvom bez učešća posrednika iz zapadnih zemalja. Takav stav je objasnio time što se Kijev plaši prevare od strane Moskve, jer Kremlj, prema njegovim riječima, redovno krši dogovore.

Portparol krimske kompanije "Černomornjeftgas" Valerij Kotenjev je, kako piše gazeta.ru, već požurio da demantuje Jacenjuka. On je precizirao da se gas čuvao u podzemnom skladištu Glebovskaja na Krimu kapaciteta 1,2 milijarde kubnih metara, a da je 15. maja u skladištu bilo samo 768 miliona kubika gasa.

Trilateralni pregovori Evropske unije, Rusije i Ukrajine o problemu nagomilanog ukrajinskog računa za gas završeni su sinoć u Berlinu djelimičnim dogovorom prema kome će Ukrajina do kraja mjeseca "Gaspromu" platiti dve milijarde dolara, a do 7. juna još pola milijarde dolara, rekao je evropski ministar Ginter Etinger poslije razgovora s ruskim ministrom za energiju Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom.

Ukrajinski ministar finansija Aleksandar Šlapak je ranije danas rekao da Ukrajina "neće ništa platiti" Rusiji za gas ako ne bude postignut dogovor o vraćanju na raniju cijenu uvoznog gasa od 268,5 dolara za 1.000 kubnih metara, preneo je Itar tas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije