Privreda

Kinezi zainteresovani za gradnju bloka sedam u termoelektrani Tuzla

Kinezi zainteresovani za gradnju bloka sedam u termoelektrani Tuzla
Kinezi zainteresovani za gradnju bloka sedam u termoelektrani Tuzla

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH /FBiH/ Nermin Nikšić rekao je danas da je federalna Vlada zainteresovana da učestvuje u izgradnju bloka sedam u Termoelektrani "Tuzla", najvećem investicionom i energetskom projektu u FBiH i spremna da podrži Elektroprivredu BiH u ovom projektu.

Generalni direktor federalnog Javnog preduzeća "Elektroprivreda BiH" Elvedin Grabovica rekao je da za izgradnju Bloka sedam u Termoelektrani "Tuzla" u toku izbor projektnog partnera, a jedini ponuđač je kompanija iz Kine.

Sastanku sa delegacijom Državne izvozne banke Kine o izgradnja Bloka sedam u Termoelektrani Tuzla danas u Sarajevu prisustvovali su i federalni ministri finansija Ante Krajina i energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, saopšteno je iz Federalne vlade.

Delegacija kineskih bankara informisala je domaćine o ulaganjima u infrastrukturne projekte u centralnoj i jugoistočnoj Evropi i izrazila spremnost da kreditiraju ovu saradnju.

U saopštenju se navodi da je Vlada FBiH danas, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, donijela nekoliko odluka koje se odnose na obezbjeđenje sredstava namijenjenih saniranju štete od elementarnih nepogoda.

Uprava je predložila, a Skupština Razvojne banke prihvatila da cijela prošlogodišnja dobit Banke od 3.273.376 KM bude namijenjena za područja nastradala od prirodne nesreće i uplaćena na donatorski račun.

Donesena je i Odluka o formiranju kreditne linije u Razvojnoj banci za finansiranje tekućih-obrtnih sredstava za poplavljena područja u FBiH.

Sredstva će biti dodjeljivana na rok otplate od tri godine, uz grejs period od šest mjeseci i kamatnu stopu od dva odsto godišnje.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije