Privreda

Klincov: Šteta od poplava oko 7,2 miliona KM

Klincov: Šteta od poplava oko 7,2 miliona KM
Klincov: Šteta od poplava oko 7,2 miliona KM

BANJALUKA - Direktna materijalna šteta na objektima i mreži "Elektrokrajine" Banjaluka zbog nezapamćenih poplava sredinom maja iznosi 2,15 miliona KM, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

"Ukupna šteta je, računajući i indirektne efekte kroz povećane operativne troškove preduzeća, interventne aktivnosti i nemogućnost naplate električne energije u poplavljenim područjima, mnogo veća i procjenjuje se na oko 7,2 miliona KM", rekao je Srni portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov.

On je istakao da je najveća pojedinačna direktna materijalna šteta evidentirana na objektu poslovnice Čelinac - 470.000 KM, koji je bio potpuno potopljen, zbog čega je neupotrebljiv za korištenje, što iziskuje izgradnju novog objekta.

"Havariju je pretrpjelo sedam trafo-stanica, dok su mnoge trafo-stanice na područjima Čelinca, Banjaluke, Laktaša, Srpca, Gradiške i Prijedora bile pod vodom, što je zahtijevalo hitnu intervenciju i donijelo neplanirano povećanje operativnih troškova", kaže Klincov.

On je istakao da su na područjima elektrodistribucija Prnjavor i Mrkonjić Grad, kao i u opštinama Kneževo/Skender Vakuf i Kotor-Varoš, pokrenuta klizišta koja su oštetila i/ili ugrozila srednjenaponsku i niskonaponsku mrežu, što zahtijeva finansijska sredstva za njihovu zaštitu ili sanaciju.

"Razmjere poplava ilustruje podatak da je `Elektrokrajina`, zbog izlivanja rijeka, bila prinuđena da, uglavnom, preventivno isključi oko 200 trafo-stanica sa oko 40.000 kupaca ili 16 odsto ukupnog konzuma, zbog prijetnje plavljenja i havarije postrojenja preduzeća", naglašava Klincov.

On je istakao da su u tim kritičnim trenucima Uprava i radnici preduzeća bili na visini zadatka, realizujući postavljene zadatke, počev od zaštite postrojenja gdje god je to bilo moguće, do stabilizacije distributivnih prilika i što bržem vraćanju u pogon isključenih trafo-stanica.

Klincov je rekao da je za samo tri dana ponovo uspostavljeno redovno snabdijevanje potrošača na cijelom distributivnom području, izuzev slučajeva u kojima je došlo do urušavanja objekata.

"Iako i sama pogođena prirodnom katastrofom, `Elektrokrajina` je 19. maja na račun Ministarstva finansija Republike Srpske uplatila 100.000 KM, dok su se radnici preduzeća odrekli jedne dnevnice za pomoć poplavljenim područjima", ističe Klincov.

Prema njegovim riječima, preduzeće je u najtežim trenucima iskazalo i solidarnost sa kolegama iz drugih pogođenih distributivnih preduzeća upućujući radnike i materijalno-tehnička sredstva kao ispomoć "Elektro-Doboju" i "Elektro-Bijeljini".

U Doboj je, kako je rekao, upućeno šest ekipa sa 35 radnika opremljenih svim materijalno-tehničkim sredstvima. "Oni su na terenu za tri i po dana stavili u funkciju TS Usora 35/10, uključili 35 STS 10/04, te pomagali u priključenju kupaca na niskonaponskoj mreži", kaže Klincov.

On je dodao da je "Elektro-Bijeljini" isporučeno pet kamiona sa stubovima za obnovu distributivne mreže, te je pružena pomoć u rekonstrukciji 35 kilovoltnih dalekovoda na području Lopara, dok su poslovnici Šamac dostavljeni transformatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije