Privreda

Ko je sve odgovoran za propast sarajevskih komunalnih preduzeća?

Ko je sve odgovoran za propast sarajevskih komunalnih preduzeća?
Ko je sve odgovoran za propast sarajevskih komunalnih preduzeća?

SARAJEVO - Javna komunalna poduzeća u Kantonu Sarajevo godinama posluju u finansijskim gubicima, koji su dostigli milionske iznose.

Neka od njih, poput Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća "GRAS", dovedena su na i rub propasti.

Gubici su rezultat politika koje su se vodile u vladama i preduzećima. Za kriminal i korupcije unutar poduzeća odgovorni su menadžmetni i uprave, koje čine stranački podobnici.

Rijetko kod od njih je procesuiran i doveden pred lice pravde.

Nedavna policijska akcija, u kojoj je uhapšen bivši generlani direktor GRAS-a Ibrahim Jusufranić i njegovi poslovni partneri, unijela je tračak nade da će odgovorni za višegodišnji privredni kriminal u javnim preduzećima doći pred lice pravde, izvještava RSE.

Iako je Jusufranić, po nalazima revizora, u GRAS-u ostavio gubitak od 8,5 miliona evra, pravosudnim ogranima je trebalo gotovo deset godina da stave Jusufranića iza rešetaka.

„Što bi se reklo - pravda je spora, ali dostižna. Ovo što se desilo moglo se napraviti i prije nekoliko godina, odnosno kada je gospodin Jusufranić napustio GRAS i ostavio ga u situaciji u kakvoj je GRAS danas“,kaže novinar magazina Slobodna Bosna Mirsad Fazlić.

Zbog ovakve situacije građani Sarajeva primorani su koristiti jedan od najlošijih gradskih prevoza u Europi. Tramvaji i trolebusi su zastarjeli, vozila su prljava, a u najvećoj špici zbog gužvi u vozilima zna doći i do fizičkih obračuna.

Kakvo je trenutno stanje u tom poduzeću najbolje opisuje, predsjednik sindikata GRAS-a Adnan Himznaija.

„Plate nam kasne tri mjeseca, isto toliko i topli obroci. Ali unatoč svemu, mi moramo raditi“, kaže Himzanija.

O kriminalu i korupciji u GRAS-u godinama su izvještavili brojni bh. mediji. Prije dvije godine Jusufranić, koji je danas vlasnik Univerziteta u Travniku, za bh. medije izjavio, kako je GRAS u njegove vrijeme odlično poslovao.

„GRAS je bio minimalno u gubitku od milion maraka. Tada mi nismo imali nikakve donacije. Ja sam samo mogao uticati da se ne troši puno sredstava i da se održava vozni park“, kazao je Jusufranić.

Ministar o neradnicima

Gubitke prave i druga javna preduzeća u Sarajevu. Prednjači Kantonalno javno poduzeće „Vodovod i kanalizacija“, čiji je gubitak prošle godine premašio cifru od 15 milijuna evra.

Opet ispaštaju građani, jer sve utiče na vodosnabdijevanje Kantona, odnosno redukcije vode su sve češće.

Više od 70 posto vode od u nepovrat, zbog zastarjelih vodovodnih mreža i nelegalnih priključaka.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić smatra da u ovom preduzeću ima mnogo „neradnika“.

„U tih 74 posto vode koja otiče i za koju se ne zna gdje je, za jedan dobar dio je razlog ova vodovodna mreža koja je dotrajala. Ali sigurno blizu pola od toga su neleglani priključci ili plaćanje računa, čiji su iznosi neadekvatni“, naveo je ministar.

Obračunavanje sa privrednim kriminalom u Kantonu Sarajevo najavio je i premijer Elmedin Konaković. Konaković smatra da je analizom stanja utvrđeno mnogo anomalija u ovo sektoru. U tim preduzećima sjede ljudi sa enormnim primanjima, a efekti njihovog rada nisu zadovoljavajući.

„Mi ćemo analizirati onaj period u kome obnašamo dužnost Vlade KS, a to je od 23. marta ove godine. Mislimo da je pravda brza. U ovim slučajevima, zajedno sa tužilaštvom pokrenuli smo niz gotovo zatvorenih procesa. To su koordinirane akcije Vlade KS, našeg pravobranilaštva i kantonalnog Tužilaštva s jednom novom energijom i ljudima i koje su već u prvih nekoliko mjeseci rada otvorili neke zanačajne procese, posebno u segmentu privrednog kriminala“, naveo je premijer.

Policijske akcije i hapšenja odgovornih za kriminal i koruciju u velikom broju slučajeva su došli prekasno, smatra zastupnik u Skupštini KS Predrag Kojović. Nedavna akcija hapšenja rukovodećih kadrova GRAS-a ulijeva nadu da je pravda dostižna, smara Kojović.

„Da se ne lažemo, hvatati kriminalce, koji su koristili državne položaje kako bi se lično obogatili, u BiH trebao bi biti lagan posao, kao pecanje u ribnjaku. Ali ćemo vidjeti na ovim slučajevima da li je sistem sposoban da radi ono što mu nalaže ova Vlada i Skupština“, zaključuje Kojović

(RSE)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije