Privreda

Komplikovana procedura preregistracije

Komplikovana procedura preregistracije
Komplikovana procedura preregistracije

BIJELJINA - Predstavnici Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije /APUS/ nisu zadovoljni načinom preregistracije gazdinstava i smatraju da je procedura komplikovana.

"Bez prethodne pripreme za ovako obiman posao i bez konsultacija sa stručnom i naučnom javnošću, preregistracija je doživjela fijasko, pa je rok za registraciju produžen do kraja marta", rekao je Miroslav Nedeljković, stručni saradnik u ovoj asocijaciji.

Nedeljković kaže da je u Republici Srskoj do danas preregistrovano /iz nekomercijalnih u komercijalna gazdinstva/ tek 6.500 gazdinstava od ukupno 58.808.

"Na području Semberije registrovano je tek 20 odsto gazdinstava", dodao je Nedeljković.

On smatra da je razlog za ovako slab odziv poljoprivrednih proizvođača, prije svega, neobaviještenost ljudi o "komplikovanoj proceduri", kao i činjenica da nije poznato šta poljoprivredni proizvođač preregistracijom dobija.

"Povezivanje zdravstvenog i penzionog osiguranja za preregistraciju gazdinstava je nešto sa čime poljoprivrednici ne žele da se suoče, a problem za njih predstavlja i neredovna isplata subvencija koje su ostvarene u prethodnom periodu", rekao je Nedeljković i dodao da loš rad savjetodavnih službi na terenu stvara velike prepreke.

On kaže da bi resorno ministartvo moralo da ima veću koordinaciju sa ovim službama, jer veliki broj poljoprivrednih proizvođača nije ni upoznat sa razlikom između komercijalnog i nekomercijalnog gazdinstva.

U APUS-u predlažu da se registracija gazdinstava izvrši na način kao i 2008, a da podsticaji za sve poljoprivrednike budu isti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije