Privreda

Konkursi za nezaposlene i poslodavce

Konkursi za nezaposlene i poslodavce
Konkursi za nezaposlene i poslodavce

BANJALUKA - Operativnim planom zapošljavanja u Republici Srpskoj u 2015. godini predviđeno je izdvajanje 10,3 miliona KM za posao 3.109 osoba, ukoliko ispunjavaju uslove konkursa.

Konkurs je objavljen danas i to za projekte podrške zapošljavanju i samozapošljavanju u privredi, za osobe starije od 45 godina, kao i djecu poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, te Rome.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Mira Vasić kaže da je i za nastavak projekata zapošljavanja iz prethodne godine, takođe, predviđeno 3,8 miliona KM. U ovoj godini, međutim, nije predviđen nastavak projekta pripravničkog zapošljavanja, već samo realizacija prethodnog i to do avgusta 2015. godine.

"Javni poziv za poslodavce i nezaposlene raspisan je 4. maja i važiće 30 dana. Poslodavci po jednom projektu mogu zaposliti do 30 osoba, a javnim pozivom biće definisano koje su to djelatnosti", pojašnjava Vasićeva.

Na javni poziv, kako nam je potvrđeno u Zavodu za zapošljavanje RS, neće moći da apliciraju firme iz javnog sektora, niti poslodavci koji nisu ispoštovali ranije projekte.

"Prioritet u zapošljavanju u privredi imaće osobe do 30 godina", rečeno je u Zavodu. Naime, na konkurse se prijavljuju poslodavci i nezaposleni. Svi ovi projekti biće realizovani u dvije komponente: zapošljavanje i samozapošljavanje. Tako je za projekat zapošljavanja osoba iznad 45 godina starosti predviđeno ukupno 2.500.000 KM, odnosno posao za 785 osoba. Po poslodavcu - 3.000 KM, odnosno posao za 640 osoba ili po 4.000 KM za samozapošljavanje 145 osoba.

Slično je i sa drugim projektima. U privredi je predviđeno ukupno 4.520.000 KM i posao za 1.885 osoba i 250.000 KM za posao 555 djece iz boračkih kategorija, dok se iz budžeta BiH s 291.687 KM finansira projekat zapošljavanja Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije