Privreda

Kosovo ukinulo suspenziju uvoza mesa iz BiH

Kosovo ukinulo suspenziju uvoza mesa iz BiH
Kosovo ukinulo suspenziju uvoza mesa iz BiH

SARAJEVO - Uklonjena je suspenzija uvoza proizvoda životinjskog porijekla iz BiH na područje Kosova, koju su jednostrano uvele kosovske institucije krajem avgusta.

Na taj način je omogućen nastavak plasmana ove kategorije proizvoda iz BiH u carinsko područje Kosova, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Agencija za hranu i veterinarstvo samoproglašenog Kosova obavijestila je o ukidanju suspenzije ovo ministarstvo i Kancelariju za veterinarstvo BiH.

Ministarstvo i Kancelarija za veterinarstvo BiH ističu da je uvođenje suspenzivnih mjera od institucija Kosova bilo u potpunosti neosnovano i u koliziji sa savremenim pravilima međunarodne trgovine, između ostalog sadržanim i u Sporazumu CEFTA 2006, čije su strane ugovornice i BiH i Kosovo.

Suspenzijom su kosovske institucije pričinile nenadoknadivu šteta ne samo izvoznicima iz BiH, već i cjelokupnoj mljekarskoj industriji u BiH, navodi se u saopštenju.

U okviru zakonom definisanih nadležnosti, Ministarstvo i Kancelarija za veterinarstvo BiH u prethodnom periodu preduzeli su set mjera i aktivnosti na unutrašnjem, ali i spoljnom planu da bi suspenzivne mjere bile uklonjene u što kraćem vremenskom periodu, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH izražavaju čvrsto opredjeljenje da u okviru nadležnih tijela CEFTA, te u budućim kontaktima sa institucijama EU nastave da insistiraju na poštivanju trgovinskih pravila na koja su se ugovorno obavezali svi subjekti u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije