Privreda

Kraj pogodan za uzgoj voća i povrća u zaštićenom prostoru

Kraj pogodan za uzgoj voća i povrća u zaštićenom prostoru
Kraj pogodan za uzgoj voća i povrća u zaštićenom prostoru

MRKONJIĆ GRAD - Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Mrkonjić Gradu da su ovi krajevi pogodni za uzgoj voća i povrća u zaštićenom prostoru i za stočarsku proizvodnju, te da su to jedine proizvodnje koje ovdje imaju smisla.

Pašalić je održao predavanje o temi "Prednost skladištenja voća u hladnjačama i relevantni podsticaji", s obzirom da će u mjestu Kotor kod Mrkonjić Grada uskoro biti instalisana hladnjača za skladištenje voća i povrća, kapaciteta 60 tona.

Vrijednost investicije je oko 90.000 KM, a sredstva je obezbijedila opština uz pomoć UNDP-a u okviru realizacije projekta "Od poljoprivrednog proizvođača do preduzetnika", koji se implementira kao dio srednjoročnog plana razvoja opštine Mrkonjić Grad.

"Važno je da se proizvođačima ostavi prostor da ubrane plodove mogu u nekom periodu da skladište, čuvaju i prodaju naknadno, kad se postigne bolja cijena. Hladnjača će biti zbirno mjesto gdje će se proizvodi čuvati određeno vrijeme i poslije će se slati na tržište gdje postoje kupci", rekao je Pašalić.

On je dodao da se ne može reći da u Republici Srpskoj ima dovoljno skladišnih kapaciteta.

"U Srpskoj ima oko 40.000 tona skladišnih kapaciteta; to su hladnjače uglavnom u kojima je moguće regulisati temperaturu i vlažnost vazduha. Na području Mrkonjića i okoline nemamo hladnjaču, imamo samo malu hladnjaču u Ribniku, tako da će ova hladnjača biti dobar izbor ne samo za Mrkonjić već i za okolinu", istakao je Pašalić.

Načelnik Odjeljenja za privredu i finansije opštine Mrkonjić Grad Tomislav Todorović najavio je da će su u ovoj opštini ići i u pravcu uzgoja jagodičastog voća.

"Mi dosad nikad nismo išli u pravcu uzgoja jagodičastog voća, jer nismo imali adekvatne smještajne kapacitete za ove proizvode koji su visokoakumulativni i donose dobru zaradu. Nadam se da ćemo izgradnjom hladnjače popraviti uslove za rad poljoprivrednih gazdinstava i da ćemo se u narednom periodu baviti podizanjem novih zasada malina i drugog jagodičastog voća", rekao je Todorović.

On je dodao da je u ovim krajevima najviše prisutan uzgoj šljive.

"Hladnjača daje određene uslove i za skladištenja šljive, tako da će biti na usluzi proizvođačima ove vrste voća", naveo je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije