Privreda

Kredit od Svjetske banke za navodnjavanje u BiH

Kredit od Svjetske banke za navodnjavanje u BiH
Kredit od Svjetske banke za navodnjavanje u BiH

VAŠINGTON - Bord izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je BiH kredit od 40 miliona dolara za projekat unapređenja sistema navodnjavanja, koji treba da pomogne poljoprivrednicima da povećaju prinose, saopšteno je iz ove finansijske institucije.

"Uprkos plodnom zemljištu i mogućnosti za ostvarivanje visokih prinosa, nedostatak objekata za navodnjavanje negativno se odražava na produktivnost i procjenjuje se da se gubici prinosa usjeva kreću od 20 do 40 odsto, zavisno od dijela zemlje. Pomaganjem BiH da osposobi sisteme za navodnjavanje i poboljšanjem opšteg pravnog okvira u ovoj oblasti, za poljoprivrednike će biti stvorene značajne pogodnosti", saopšteno je iz Svjetske banke.

U saopštenju se navodi da je petina radne snage u BiH zaposlena u poljoprivredi.

Menadžer Svjetske banke za BiH Anabela Abro kaže da je ovo važan projekat za poljoprivrednike u BiH, jer će im omogućiti povećanje prinosa i prihoda.

Projekat će biti fokusiran na visoko-prioritetne investicije koje se odnose na rehabilitaciju i modernizaciju sistema za navodnjavanje.

U saopštenju se navodi da će ova, do sada najveća investicija u BiH u oblasti navodnjavanja, pomoći naporima zemlje u provođenju zacrtanih planova u oblasti navodnjavanja i klimatskih promjena, a fokusiraće se na obezbjeđivanje ravnopravnog učešća za ugrožene poljoprivrednike u pristupu projektnim sredstvima i ustanovama.

Portfolio projekata Svjetske banke u BiH trenutno uključuje 13 projekata ukupne vrijednosti 342,3 miliona dolara. Ovi projekti se odnose na pružanje pomoći u oblasti poljoprivrede, energetike, zdravstva, društvene bezbjednosti i zapošljavanja, lokalne infrastrukture i razvoja privatnog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije