Privreda

Kreditna rasterećenja za ugrožene privrednike

BANJALUKA - Veliki broj banaka u RS razmatra mogućnost kreditnih rasterećenja i stvaranje novih kreditnih osnova u vidu podrške poplavom ugroženim privrednicima širom RS.

Preciznije mjere s kojima bi banke mogle izaći u susret privrednicima biće poznate danas nakon najavljenog sastanka predstavnika banaka i Zorana Tegeltije, ministra finansija RS.

Milan Radović, direktor Nove banke iz Banjaluke, istakao je da su u bankarskom sektoru svjesni katastrofalne situacije i da imaju namjeru da stvore bazu za podršku svojih klijenata.

"Prijedlog koji razmatra Nova banka je taj da se preduzećima koja su dosad redovno izmirivala obaveze omogući grejs period od pola godine ili godinu dana", konstatovao je Radović.

On je dodao da će jedan od prijedloga na nivou ove banke biti i formiranje kreditnih linija za obnovu poplavljenih područja kroz plasman kredita s nižim kamatnim stopama.

Radović je konstatovao da je sasvim sigurno da je u interesu banaka da pomognu svojim klijentima da prežive tešku situaciju i da pomognu privredi da saniraju nastalu štetu.

On je dodao da će na predstojećem sastanku biti razmotrena šteta po privredu, ali i šteta koju su pretrpjele banke.

Radovan Bajić, direktor banjalučke NLB Razvojne banke, rekao je da će u uslovima nastale katastrofe biti razmotreni postojeći krediti ugroženih klijenata i prilagođeni svakome od njih posebno.

"Klijentima koji su u teškoćama prilagodićemo rokove otplate kredita, cijene usluga, uslove i kriterijume vraćanja. Mi ćemo u svakom slučaju s većom pažnjom i odgovornošću raditi s ugroženim firmama i u svakom slučaju nas zanimaju sve dobre ideje koje bi bankari zajednički mogli usmjeriti ka privrednicima", rekao je Bajić.

On je konstatovao da banke moraju biti oprezne, jer one, za razliku od države, u ovim uslovima neće dobijate nikakve dodatne izvore finansiranja.

Iz Hypo Alpe Adria banke istakli su da su u ponedjeljak ujutro analizirali moguća rješenja odgode plaćanja kreditnih obaveza klijenata ugroženih područja.

"Očekujemo da ćemo rješenja imati vrlo brzo, te se nadamo da će nas nadležno ministarstvo i regulator podržati u ovim naporima", kazao je Goran Babić, direktor Hypo Alpe Adria banke.

Uprava Banke Srpske odlučila je da povodom poplava koje su zadesile RS na račun posebnih namjena Ministarstva finansija uplati 15.000 KM i predložila je privremeno odgađanje plaćanja svih kreditnih zaduženja privrede i stanovništva u opštinama u kojima se ne mogu odvijati privredne i društvene aktivnosti.

U ovoj banci očekuju da će u bankarskom sektoru prepoznati ovaj gest kao pravi put da, onoliko koliko je u njihovoj moći, doprinesu stabilizaciji situacije.

Najveći dio RS i FBiH je tokom protekle sedmice pogođen nezapamćenim poplavama, a o tome koliki su iznosi štete u sektoru privrede niko se još zvanično ne usuđuje govoriti.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je da će iz ove institucije o prvim, najgrubljim procjenama štete, moći govoriti nakon ovosedmične analize stanja.

"Preduzeća kalkulišu o stotinama hiljada KM štete samo u proizvodima, dok je o daljim iznosima sada gotovo nemoguće pričati", rekao je on.

Blagojević je dodao da su iz Privredne komore RS pozvali preduzeća koja nisu bila ugrožna da se njihovi kapaciteti, stave u funkciju pomoći onima kojima je neophodna i to u ljudstvu, finansijski, te onim mašinama koje su im na raspolaganju.

"Odziv privrednika za pomoć je veoma dobar. Veliki broj njih se i bez zvaničnih kanala pomoći organizovao sam i slao je pomoć ka ugorženim područjima", ocijenio je Blagojević.

Iz Privredne komore RS istakli su kako je neophodno da inspektori što prije utvrde količinu propale robe, a da potom Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) odbije ranije naplaćeni PDV na njih.

On je dodao da Privredna komora RS trenutno izdaje veliki broj takozvanih uvjerenja o višoj sili kojima oni zvanično mogu da potvrde svojim partnerima da nisu u mogućnosti izvršiti ranije preuzete obaveze kako od naručilaca ne bi trpjeli eventualne posljedice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije