Privreda

Kupci sami biraju snabdjevača strujom

Kupci sami biraju snabdjevača strujom
Kupci sami biraju snabdjevača strujom

MOSTAR - Od 1. januara 2015. godine u potpunosti se otvara tržište električnom energijom u BiH i svaki kupac će imati pravo izabrati svoga snabdjevača strujom, rečeno je danas u Regulatornoj komisiji za energiju u FBiH /FERK/.

Tržište se za velike kupce počelo otvarati još 2008. godine, a sada će i domaćinstva moći izabrati snabdjevača strujom.

Osim tri javna elektroprivredna preduzeća u BiH, na tržištu je još 21 snabdjevač koji može obavljati taj posao, pojasnili su u FERK-u. 

Predsjednik FERK-a Đulizara Hadžimustafić pojasnila je da se za potrošače ne mijenja ništa u tehničkom smislu, jer priključak ostaje isti, već da će ljudi sada jednostavno imati pravo izbora i eventualno na taj način nabaviti povoljniju električnu energiju. 

"Procedura je takva da se ne plaća nikakva naknada za promjenu snabdjevača, a promjena može trajati do 21 dan", navela je Hadžimustafićeva. 

Kada je riječ o cijeni struje, ona je naglasila da je pravilnikom FERK-a predviđeno da nema takozvanih šok tarifa i nema prevelikog povećanja cijena električne energije, posebno u kategoriji domaćinstava, jer u FBiH ne postoji program za zaštitu kupaca koji su socijalno osjetljivi. 

Rukovodilac sektora za tarife u FERK-u Igor Glibić ne vjeruje da će doći do pojeftinjenja struje, jer su cijene za domaćinstva do sada bile subvencionisane od drugih kategorija i bile su manje od stvarnih troškova. 

On je dodao da će, ipak, kada je riječ o cijenama za domaćinstva, njih određivati javni snabdjevač, a FERK će davati saglasnost na te cijene. 

Član FERK-a Risto Mandrapa objasnio je da se od 1. januara neće dogoditi ništa važno što se tiče domaćinstava, jer ni novi snabdjevači koji se pojavljuju na tržištu neće moći nabavljati jeftiniju električnu energiju od one u BiH. 

Član FERK-a Sanela Pokrajčić objasnila je da održavanje mreže ostaje u obavezi preduzeća koja gazduju mrežom.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije