Privreda

Loše vrijeme ne ugrožava radove

Loše vrijeme ne ugrožava radove
Loše vrijeme ne ugrožava radove

DOBOJ - Vremenske neprilike, proljećne kiše i majske poplave nisu išle na ruku izvođaču radova, ali angažovanjem dodatne radne snage i mehanizacije, kao i angažmanom u dvije smjene, radovi na dionici autoputa Banjaluka - Doboj, od Prnjavora ka Doboju, dobro napreduju.

To je konstatovano tokom posjete mosta na rijeci Bosni i dionici auto-puta u mjestu Kladari, kod Doboja.

"Ove godine je planirano da se završe radovi na izradi nasipa i drenaže i, naravno, akcenat ove godine je na objektima i početku asfalterskih radova", kazao je Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi RS".

Kako je naveo, većina objekata je već započeta, urađeni su temelji, šipovi, stubovi, kao i most.

"'Integral inženjering' planira da prve metre afalta na ovoj dionici postavi u drugoj polovini avgusta, što je garancija da ćemo podržati rok", kazao je Boro Zdjelar, glavni inženjer u kompaniji "Integral inženjering".

Most preko rijeke Bosne, dug više od 400 metara, jedan je od najvećih i najskupljih od 64 objekta na pravcu autoputa, a u njega je ugrađeno više od 12.500 kubika betona i više od milion kilograma željeza.

Do sada je završena polovina planiranog posla na izgradnji mosta, odnosno za desni most su preostali završni radovi postavljanje ograde, hidroizolacije, dilatacije i asfalta, a za lijevi most završen je dio donjeg stroja, kao i svi šipovi, te je preostalo da se izvedu još tri stuba.

"Već u ponedjeljak pregovaramo o nastavku na dijelu koridora 5c odavde kako bismo pri završetku ovog mosta mogli imati dionicu koja će u potpunosti staviti u funkciju ovaj autoput Prnjavor - Banjaluka. Nadamo se i da ćemo krajem ljeta, odnosno početkom jeseni raspisati tender za izvođenje radova na mostu na rijeci Savi. Tako bi dio mreže autoputeva u RS dobio svoju kompaktnu cjelinu, koja bi mogla da ima zatvoren sistem naplate putarine", izjavio je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS.

Dejvid Praten, glavni nadzorni inženjer na dionici autoputa od Prnjavora do Doboja, rekao je da izvođač radi najbolje što može nadoknađuje izgubljeno zbog lošeg vremena, te da će možda biti neke potrebe za produžetkom roka da se nadoknade kašnjenja koja su uzrokovana lošim vremenom.

Na dionici autoputa od Prnjavora do Doboja, dugoj 36 kilometara, uskoro kreće izgradnja još jednog mosta, i to preko rijeke Ukrine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije