Privreda

Makedonija će se priključiti "Turskom toku"

Makedonija će se priključiti "Turskom toku"
Makedonija će se priključiti "Turskom toku"

SKOPLJE - Makedonija će se priključiti gasovodu ''Turski tok'' kada dogovor o njemu postignu Rusija i Evropska unija, rekao je makedonski premijer Nikola Gruevski u intervjuu portalu Preš24.mk.

"Naš stav je da, kada Brisel i Moskva postignu sporazum o tom projektu, mi bismo uzeli učešće u njemu. Mi smo zemlja koja ima za cilj evroatlantske integracije i u donošenju odluka od strateškog značaja rukovodimo se tim ciljem", kazao je Gruevski.

Odgovarajući na pitanje o planovima makedonske vlade u vezi sa isporukama gasa i energetske bezbjednosti, premijer je rekao da vlasti razmatraju i tri druga izvora snabdijevanja gasom.

Dva od njih su kroz izgradnju priključka ka Grčkoj, kako bi se dobijao prirodni gas iz luke u Atini i da se priključi na Transjadranski gasovod (TAP) iz Azerbejdžana,  takođe preko Grčke. Za to je Grčka prošle godine dala saglasnost i sada se radi na kreiranju finansijske konstrukcije i drugih priprema. Treći izvor je spajanje sa gasovodom iz Bugarske koji prolazi kroz Rumuniju i Tursku. 

Prema Gruevskom, za to je već postignuta principijelna saglasnost s Bugarskom. On je izrazio nadu da će uskoro biti potpisan i međudržavni sporazum što bi podstaklo pripreme za investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije