Privreda

Marke u opticaju su vrhunskog kvaliteta

Marke u opticaju su vrhunskog kvaliteta
Marke u opticaju su vrhunskog kvaliteta

Jedan od osnovnih zadataka Centralne banke BiH je da stavlja u opticaj i povlači iz opticaja domaću valutu (konvertibilna marka), uključujući novčanice i kovanice zakonskog sredstva plaćanja, pridržavajući se strogo pravila currency boarda, definisanog Zakonom o Centralnoj banci BiH.

CB BiH izdaje i organizuje štampanje i kovanje novčanica, utvrđuje apoensku strukturu i osnovna obilježja novčanica i kovanog novca. Upravno vijeće CB BiH donosi akt o puštanju u opticaj i povlačenju iz opticaja novčanica i kovanog novca KM. Centralna banka je jedini subjekat u BiH koji se može baviti nabavkom, izradom i izdavanjem domaće valute - konvertibilne marke.

CB BiH pušta u opticaj novčanice i kovani novac posredstvom svojih glavnih jedinica i komercijalnih banaka. Komercijalne banke vrše snabdijevanje gotovim novcem KM realnog sektora, stanovništva i drugih subjekata. CB BiH obezbjeđuje redovno snabdijevanje komercijalnih banaka gotovim novcem posredstvom trezora glavnih jedinica u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru i filijale u Brčkom, te zamjenjuje novčanice i kovani novac koji je neprikladan za promet. Navedenim se obezbjeđuje kontinuirano snabdijevanje gotovim novcem svih subjekata u BiH u skladu s potrebama opticaja i održava nivo kvaliteta KM gotovog novca u opticaju.

Nastanak novčanica i kovanog novca KM, u slučaju izmijenjenog ili novog dizajna, započinje izradom idejnih skica prema apoenskoj strukturi od strane ovlaštenih organizacija za izradu novčanica i kovanog novca u BiH i inostranstvu ili raspisivanjem konkursa za izradu ovih skica. Nakon usvajanja idejnih skica, CB BiH povjerava izradu definitivnih crteža, odnosno modela ovlaštenim organizacijama u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci.

CB BiH po izboru definitivnih crteža, odnosno modela, utvrđuje osnovna obilježja (dimenzije, tekst i dr.) novčanica i kovanog novca. Dizajn novčanica i kovanog novca odobrava Predsjedništvo BiH. CB BiH objavljuje akt o osnovnim obilježjima novčanica i kovanog novca KM u službenom glasilu BiH, službenim glasilima entiteta i Brčko distrikta.

U skladu s projiciranim potrebama opticaja i stanja zaliha gotovog novca u trezorima, CB BiH planira izradu potrebnih količina novčanica i kovanog novca.

Prilikom svake konkretne izrade novčanica i kovanog novca konvertibilne marke kroz ugovor s odabranom ovlaštenom kompanijom za izradu novčanica i kovanog novca, precizno se definišu svi elementi koji obezbjeđuju kontinuirano ostvarivanje osnovnog cilja Centralne banke u pogledu kvaliteta, vijeka trajanja i zaštite KM gotovog novca od krivotvorenja.

Izrada novčanica i kovanog novca KM obavlja se u visokospecijalizovanim i licenciranim štamparijama i kovnicama u Evropi.

CB BiH, u pogledu tehničke izrade KM gotovog novca, definiše kvalitet i tehničke karakteristike papira za izradu novčanica, boja za štampanje novčanica, načina štampe, nivoa zaštitnih elemenata novčanica, kvaliteta metala, odnosa metala i tehničkih zahtjeva za izradu kovanog novca. U toku procesa pripreme i proizvodnje gotovog novca KM, CB vrši kontinuirani monitoring pojedinačnih faza proizvodnje novca u cilju ispunjenja tehničkih i kvalitativnih zahtjeva i sprovodi detaljne sigurnosne mjere u postupku izrade KM gotovog novca.

Cilj CB BiH je da obezbijedi da bh. valuta u opticaju ima obilježja kvaliteta, vijeka trajanja i zaštite od krivotvorenja na nivou aktuelnih tehnoloških standarda u zemljama EU.

Novčanice KM sadrže četiri različita stepena zaštite: zaštitna obilježja za javnost koja se mogu provjeriti bez opreme, zaštitna obilježja za stručna lica vidljiva uz pomoć odgovarajuće opreme, mašinski čitljiva obilježja koja prepoznaju uređaji za brojanje i sortiranje i zaštitna obilježja koja su namijenjena isključivo za provjeru na uređajima u Centralnoj banci.

CB BiH radi na kontinuiranom unapređenju zaštitnih obilježja u skladu s tehnološkim standardima, te su u proteklom periodu, u odnosu na ranija izdanja novčanica KM, određena zaštitna obilježja zamijenjena drugim, prvenstveno u cilju poboljšanja kvaliteta, odnosno trajnosti ovih obilježja, njihovog lakšeg prepoznavanja od strane javnosti, a naročito kako bi se onemogućilo njihovo krivotvorenje, prateći pri tome najnovija dostignuća iz ove oblasti. Važno je da stanovništvo Bosne i Hercegovine bude upoznato sa zaštitnim obilježjima novčanica KM kako bi se njihovom provjerom mogli uvjeriti u autentičnost novčanica KM s kojim se susreću u opticaju.

Zamjena oštećenih novčanica i kovanog novca KM se vrši u skladu s Pravilnikom o postupanju s novčanicama i kovanim novcem konvertibilne marke i novčanicama efektivnog stranog novca koji je nepodoban za opticaj. Zamjena u slučaju kada podnosilac predoči više od 60 odsto novčanice KM, obavlja se posredstvom komercijalnih banaka u punom iznosu i bez naknade. Ove novčanice CB BiH od komercijalnih banaka, putem svojih trezora, takođe u punom iznosu i bez naknade. Samo u slučaju zamjene kada se predoči 60 odsto i manje novčanice KM, a podnosilac može dokazati da su dijelovi koji nedostaju uništeni, zahtjev za zamjenu se na propisanom obrascu podnosi Centralnom uredu CB BiH u Sarajevu ili Glavnoj banci RS CB BiH u Banjaluci, gdje se procjenjuje autentičnost novčanice i utvrđuje da li postoji osnov za potpunu ili djelimičnu kompenzaciju.

U BiH bilježimo kontinuirani rast KM gotovog novca u opticaju. Novac karakteriše visok nivo kvaliteta i zaštite od krivotvorenja, koji su obezbijeđeni u procesu izrade KM gotovog novca, čime su osigurani integritet i zaštita novca u opticaju, a time i povjerenje u novčanu jedinicu BiH.

(CB BiH)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije