Privreda

Melez: Ne dozvoliti izmjene Zakona u radu bez pregovaranja sa sindikatima

Melez: Ne dozvoliti izmjene Zakona u radu bez pregovaranja sa sindikatima
Melez: Ne dozvoliti izmjene Zakona u radu bez pregovaranja sa sindikatima

SARAJEVO - Na Petom kongresu Sindikata metalaca BiH za novog predsjednika izabran je Bajro Melez, dosadašnji predsjednik Sindikata metalaca Kantona Sarajevo, na četvorogodišnji mandat.

Izabrani su članovi Glavnog odbora Sindikata metalaca, članovi Nadzornog odbora i Statutarne komisije, a raspravljano je i o stanju u ovom industrijskom sektoru.

Novi predsjednik Sindikata metalaca BiH kazao je da su pred ovim sindikatom brojni izazovi i problemi koje će biti potrebno rješavati odmah, a prvi prioritet je da se ne dozvoli izmjena Zakona u radu bez pregovaranja sa sindikatima.

Te izmjene predviđaju ukidanje rada na neodređeno vrijeme što je uslov Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a tome se protive svi granski sindikati u Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je da je potpisana peticija koja će biti upućena svim organima vlasti kako bi se sačuvala stečena prava radnika i ne bi dozvolilo ukidanje kolektivnih ugovora.

"Od oktobarskih općih izbora stanje u metalnoj industriji se znatno pogoršalo, a dodatni problem je i činjenica da izvršna vlast još nije formirana te smo pozvali političke lidere da okončaju taj proces kako bi se mogao i pokrenuti realni sektor", pojasnio je Melez.

Upozorio je da su radnici ogorčeni te da je u posljednje vrijeme tehnološkim viškom proglašeno oko 1.000 radnika.

Kongresu je prisustvovalo 80 delegata i brojni gosti predstavnici granskih sindikata Saveza samostalnog sindikata BiH, kao i predsjednik bh. sindikata Ismet Bajramović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije