Privreda

Memić obustavio eksproprijaciju, Sarajevo izolovano

Memić obustavio eksproprijaciju, Sarajevo izolovano
Memić obustavio eksproprijaciju, Sarajevo izolovano

SARAJEVO - Javnom preduzeću Autoceste FBiH dostavljeno je Rješenje o zabrani postupanja u postupku eksproprijacije na koridoru 5-C kojim je načelnik Opšine Ilidža Senaid Memić svojim službenicima naredio da obustave sve aktivnosti u vezi s eksproprijacijom nekretnina na trasi koridora.

Iz Autocesta FBiH ističu da su tokom postupka eksproprijacije nailazili na ucjenjivanje i nerazumijevanje načelnika Memića koji nije htio da provodi postupak eksproprijacije i uslovljavao dalji rad plaćanjem naknade za zemljište za koje ne postoji zakonska obaveza (plaćanje naknade Zemljoradničkoj zadruzi Ilidža za zemljište koje je u državnom vlasništvu).

Navode da je time JP Autoceste FBiH dovedeno u situaciju da ne može završiti postupak eksproprijacije na dijelu Sarajevske zaobilaznice na LOT-u 3B, te okončati postupak ugovaranja na ovoj dionici.

Pojašnjavaju da je u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, postupak provođenja eksproprijacije radi izgradnje saobraćajne infrastrukture prioritetan u odnosu na druge postupke eksproprijacije.

Takođe, podsjećaju da je dio Sarajevske zaobilaznice, LOT 2A, koji grade JP Ceste FBiH već godinama u problemima zbog neriješenih imovinskih odnosa i više bankrota izvođača radova na toj dionici.

JP Autoceste FBiH je o nastaloj situaciji obavijestilo Vladu Federacije BiH, s obzirom na to da se radi o opšem interesu za Federaciju BiH, Federalno pravobranilaštvo i Upravnu inspekciju Federalnog ministarstva pravde, a uputili su i dopis opštinskom načelniku u kojem su najavili podizanje krivične prijave protiv njega ukoliko nastavi s realizacijom naredbe o obustavi postupka eksproprijacije, čime ugrožava javni interes.

Dio Sarajevske zaobilaznice koji grade JP Autoceste FBiH bit će završen i pušten u promet 1. jula 2014., ali će građanima biti otežan pristup iz grada Sarajeva na autocestu, saopšteno je iz tog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije