Privreda

Mihajilović: Obezbijediti gasnu stabilnost

Mihajilović: Obezbijediti gasnu stabilnost
Mihajilović: Obezbijediti gasnu stabilnost

BEOGRAD, 19. OKTOBRA /SRNA/ - Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je za Srbiju važno da izgradnja "Južnog toka" počne što prije, ali da je od toga još važnije obezbijediti gasnu stabilnost, jer će do trenutka dok prvi gas poteče tim gasovodom "zemlja biti ranjiva".

Ona je naglasila da početak gradnje "Južnog toka" zavisi od političke volje svih činilaca, ali nije željela iznijeti konkretno mišljenje o tome da li postoji mogućnost da Evropa uvidi potrebu da se ovim gasovodom zaobiđe Ukrajina i da na kraju sa Rusijom dogovori gradnju tog gasovoda.

"Kao što je dobro poznato, mi smo i u prethodnoj, a i u ovoj Vladi, učinili sve da projekat krene u realizaciju, ali je jasno da početak gradnje ne zavisi od nas, već pre svega od dogovora EU i Rusije", rekla je Mihajlovićeva, koja je i ministar građevinarstva i infrastrukture Srbije.

Govoreći o predstojećoj sezoni grijanja, ona je navela da je cijela Evropa u energetskoj krizi i da brine o snabdijevanju energentima. "Za Srbiju je važno da ima mogućnost da dođe do energenata, u odgovarajućim količinama, ali važnu ulogu igra i cena. Sve je to deo energetske bezbednosti", kaže Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je moguće da se srpskim prugama organizuje dovoz potrebnih količina uglja iz Rumunije do obrenovačkih termoelektrana i da je već održano nekoliko sastanaka o toj temi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije