Privreda

Milošević: Fiskirati kurs franka

Milošević: Fiskirati kurs franka
Milošević: Fiskirati kurs franka

BANJALUKA - Predsjednik Udruženja "Švajcarski franak" Brane Milošević izjavio je da će Ministarstvo finansija Republike Srpske, republička Agencija za bankarstvo, Hipo banka Banjaluka i ovo udruženje uskoro iznaći zajedničko rješenje problema nastalih zbog rasta kursa švajcarskog franka.

"Rješenje je da se kurs švajcarskog franka fiksira na neki iznos koji je prihvatljiv za sve nas", rekao je Milošević novinarima u Banjaluci nakon odvojenih sastanka predstavnika Ministarstva finansija Republike Srpske i Udruženja sa predstavnicima Hipo banke Banjaluka.

On je napomenuo da su mnogi članovi Udruženja došli u situaciju da, zbog rasta kursa švajcarskog franka, nisu u stanju da vraćaju kredite u Hipo banci Banjaluka.

Milošević je rekao da Udruženje trenutno broji oko 500 članova, dok je 3.000 korisnika kredita u Hipo banci Banjaluka.

Direktor Hipo banke Banjaluka Goran Babić rekao je novinarima da banka od prošle sedmice analizira situaciju i kretanje švajcarskog franka, te da je spremna ponuditi moguće opcije klijentima banke u sadašnjoj situaciji.

"Vidjećemo koje su dodatne olakšice koje možemo ponuditi našim klijentima u narednom periodu i vjerujem da ćemo moći ponuditi kvalitetan odgovor koji je prihvatljiv za klijente i banku", naveo je Babić.

On je rekao da su predstavnici Ministarstva finansija Republike Srpske izrazili spremnost da se uključe u rješavanje ovog problema, ali da očekuju da Hipo banka Banjaluka predloži moguće rješenje.

Babić je dodao da će naredne sedmice ponovo imati sastanak sa predstavnicima Udruženja "Švajcarski franak".

Advokat iz Banjaluke Bogdan Golubović, koji predstavlja klijente korisnike kredita koji su tužili Hipo banku Banjaluka zbog kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskom franku, rekao je da su do sada dobijene prvostepena i drugostepena presuda u dijelu u kome su tražili da se ospori ugovorena kamatna stopa koja je vezana za referentnu kamatnu stopu libor. 

"Hipo banka Banjaluka bila je dužna da svakog 31. decembra koriguje tu kamatnu stopu u skladu sa kretanjem tada prosječne cijene libora i da je primjenjuje narednih 12 mjeseci. Ispostavilo se da to nije primjenjivano i sudske presude su to potvrdile. Do sada imamo dvije pravosnažne presude i banka je isplatila novac po tim presudama", pojasnio je Golubović. 

On je rekao da se drugi dio tužbenog zahtjeva odnosi na valutnu klauzulu u švajcarskom franku i da tu za sada postoje prvostepene presude.

"Očekujem da će se ove i naredne godine to rješavati na okružnim i Vrhovnom sudu Republike Srpske", naveo je Golubović.

On je rekao da su klijenti podigli kredite u jednom iznosu u KM, a sada su u situaciji da, zbog kretanja kursa švajcarskog franka, vraćaju sasvim nešto drugo, zaključujući da vjeruje da će viši sudovi potvrditi presude prvostepenih sudova u ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije