Privreda

Mirjanić: Poljoprivreda u Hercegovini zaslužuje poseban tretman

Mirjanić: Poljoprivreda u Hercegovini zaslužuje poseban tretman
Mirjanić: Poljoprivreda u Hercegovini zaslužuje poseban tretman

TREBINJE - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da poljoprivreda u Hercegovini, osim energetike, mora da ima poseban tretman i da je šteta što se u većoj mjeri ne koristi.

"Nadam se da ćemo u sklopu dugoročnog razvoja poljoprivrede do 2020, koji ćemo donijeti ove godine, potpuno definisati drugačiji koncept razvoja poljoprivrede u Hercegovini u odnosu na Lijevče polje, Semberiju, romanijski plato i neke druge krajeve u Srpskoj", rekao je Mirjanić večeras u Trebinju, nakon posjete Carskim vinogradima vinarije "Vukoje".

Ističući da je Trebinje veoma interesantno područje za proizvodnju grožđa i vina koja su poznata širom svijeta, Mirjanić je napomenuo da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo veliku pažnju posvećuje razvoju vinogradarstva na ovom području.

"U posljednje tri godine na područje Trebinja uloženo je oko četiri miliona KM od subvencija", podsjetio je Mirjanić i dodao da se najviše ulagalo u razvoj primarne proizvodnje, prerađivačke kapacitete, pčelinjih proizvoda, ljekobilje, voće i povrće.

On je naveo da resorno ministarstvo očekuje na terenu puni efekat od ulaganja, kao i da se subvencije racionalno koriste u interesu povećanja proizvodnje i kvaliteta.

"I ubuduće ćemo podržavati poljoprivrednu proizvodnju, posebno proizvodnju vina i visok kvalitet vina koje bi trebalo još masovnije da nađe svoje mjesto na različitim tržištima u zemlji i inostranstvu", rekao je Mirjanić.

Obren Zoran Vukoje, vlasnik vinarije "Vukoje", izrazio je zadovoljstvo posjetom ministra, ističući da je na sastanku najviše bilo riječi o novom Zakonu o vinima Republike Srpske, koji je do sada objedinjavao vino i rakiju.

"U svakoj oblasti zakon je najbitniji, pa i u proizvodnji vina", rekao je Vukoje, naglašavajući da će Zakon o vinima regulisati kompletan proizvodni proces - od vinograda do flaše.

Sa ministrom su na sastanku u Carskim vinogradima vinarije "Vukoje" razgovarali i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, kao i predstavnici udruženja vinara i vinogradara istočne Hercegovine i pčelara.

Delegacija Ministarstva poljoprivrede, u kojoj će, osim ministra Mirjanića, biti i pomoćnici za resore poljoprivrede i vodoprivrede Zoran Kovačević i Mihajlo Stevanović, sastaće se sutra u Trebinju sa predstavnicima udruženja pčelara, proizvođača ljekovitog bilja i korisnika voda za navodnjavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije