Privreda

Mirjanić: Sajam jedinstven u RS

Mirjanić: Sajam jedinstven u RS
Mirjanić: Sajam jedinstven u RS

BIJELJINA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić svečano je danas u Bijeljini otvorio 13. Međunarodni sajam poljoprivrede "Interagro 2014", na kojem učestvuje oko 150 izlagača iz Srpske i regiona, te Italije, Austrije, Mađarske, Češke i Njemačke.

Mirjanić je rekao da Sajam u Bijeljini predstavlja jedinstven događaj ove vrste u Srpskoj, ne samo zbog tradicije, već i zbog načina i kvaliteta organizovanja, te da se značaj ove manifestacije ogleda, prije svega, u onome što ona donosi privredi Republike Srpske, BiH i regiona.

On je istakao da će, zbog toga, Vlada Srpske i resorno ministarstvo podržavati inicijative za unapređenje ovog sajma, a prije svega, podsticati međuprivrednu saradnju, stručne i naučne sadržaja i druge oblike koji unapređuju oblast proizvodnje, prodaje i prometa.

"To je veoma važno za razvoj ukupne privrede ovog regiona", naglasio je Mirjanić i dodao da sve danas ostvarene poslovne ideje treba da imaju pozitivan povratni efekat na ukupan obim i vrijednost poljoprivredne proizvodnje, s ciljem jačanja konkurentnosti agrarne privrede.

On je ocijenio da se poljoprivredna proizvodnja odvija u "nenormalnim" uslovima i posljednjih godina prate je dvije grupe izazova.

"Prva grupa su klimatološki uslovi i elementarne nepogode od kojih nas nijedna nije zaobišla - preobilne kiše, poplave, klizišta, grad. Druga grupa problema su opšta ekonomska situacija u regionu i svijetu, u Srpskoj i BiH, što je sve zajedno učinilo da privređivanje u agrarnom sektoru bude teško, manje ekonomski isplativo i održivo", rekao je Mirjanić.

On je napomenuo da u ovakvim uslovima Vlada Srpske i Ministarstvo preduzimaju brojne mjere.

"Prije poplava definisali smo sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača obim sredstava, strukturu i način realizacije mjera i podršku za razvoj popljoprivrede u ovoj godini", naveo je Mirjanić.

Važno je, ističe Mirjanić, da je u ovoj godini budžet započeo bez dugovanja korisnicima, a da je u 2013. godini proizvođačima po osnovu podsticajnih sredstava isplaćeno više od 110 miliona KM, izmirene sve obaveze po osnovu zahtjeva za podsticanje za 2013. godinu.

On je napomenuo da u prošloj godini prvi put nije prekoračen budžet planiranih sredstava za subvencionisanja razvoja poljoprivrede.

Vlada Srpske je, nakon poplave u maju, u saradnji sa agrarnim subjektima donijela odluku o redefinisanju mjera, kao i plan korišćenja sredstava, a samim tim i mjere podrške.

Mirjanić je podsjetio na set dugoročnih i kratkoročnih mjera za ublažavanje posljedica poplava, na obezbjeđenje repromaterijala za obnovu proizvodnje na ugroženim područjima. On je podsjetio da je presijano 23.000 hektara kukuruza, obezbijeđene su dovoljne količine stočne hrane, donesena odluka o otpisu dijela godišnje koncesione naknade i zakupnine za korištenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske.

"Povećan je i regres za dizel gorivo na 150 i 120 litara po hektaru, donesen zaključak Vlade o otpisu duga za đubrivo za 2012. godinu, što je ukupno 13 miliona KM", rekao je Mirjanić.

On je rekao i da se redovno realizuju sve obaveze, pa je u ovoj godini od 60 miliona KM za podsticaje već realizovano 20 miliona KM, a 10 miliona KM biće realizovano u narednih desetak dana.

Gostima i proizvođačima obratili su se Miladin Gavrić iz bijeljinskog preduzeća "Grad", koje je organizator Sajma, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Mihajlo Vidić, a u ime grada domaćina načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Predrag Jović.

Prisutne je pozdravio i Ratko Filipović, predsjednik Privredne komore Vojvodine koja je tradicionalni prijatelj Sajma.

Sajam poljoprivrede, koji traje tri dana, ove godine održava se u znaku saradnje zemalja okruženja u slivu rijeke Save, ekonomske regije sa 15 privrednih komora Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

U okviru ove privredne manifestacije predviđeno je nekoliko predavanja i promocija iz oblasti agrara koje će održati eminentni stručnjaci iz Republike Srpske i Srbije.

Sajam se održava na 2.500 metara kvadratnih unutrašnjeg izložbenog prostora i 3.000 metara kvadratnih spoljnog izložbenog prostora na Agrotržnom centru u Bijeljini.

Generalni sponzor Sajma "Interagro 2014" je Rudnik i Termoelektrana "Ugljevik".

Sajam se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i grada Bijeljina.

U kulturnom dijelu programa goste je zabavljao ansambl "Bisernica" iz Bijeljine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije