Privreda

Mirni protest grupe radnika "Oslobođenja"

BANJALUKA - Ispred poslovnog centra Novinsko-izdavačko i štamparskog preduzeća /NIŠP/ "Oslobođenje" Banjaluka danas je grupa bivših radnika održala mirni protest, zahtijevajući da ih primi stečajni upravnik da bi dobili informaciju o prodaji imovine ovog preduzeća.

Bivši radnik NIŠP "Oslobođenje" Ranka Vukelić izjavila je Srni da se 13 bivših radnika ovog preduzeća odlučilo za mirni protest, jer je dobilo nezvaničnu informaciju da se imovina "Oslobođenja" prodaje.

"Došli smo da tražimo informaciju od stečajne uprvnice preduzeća Doste Baraković dokle je stigla prodaja imovine preduzeća i kada će biti isplaćen bar dio dugovanja prema 280 radnika `Oslobođenja`", istakla je Vukelićeva.

Ona tvrdi da pojedinačna potraživanja svih 280 radnika "Oslobođenja"  iznose oko 5.000 KM.

Član Odbora povjerilaca u ime radnika "Oslobođenja" Ranko Nešić izjavio je Srni da su od pokretanja stečajnog postupka u ovom preduzeću održane tri skupštine, te deset sjednica Odbora povjerilaca na kojima su jednoglasno donesene odluke svih članova Odbora.

Nešić je rekao da je Odbor povjerilaca imao zadatak da prati kretanje raspoložive stečajne mase u stečajnom postupku.

"Radnici dobro znaju kada je pokrenut stečaj da su priznata potraživanja iznosila 22 miliona KM, od toga se prijavilo 310 radnika kojima je priznat status u višem isplatnom redu, te  256 radnika u opštem isplatnom redu, dok se ostali povjerioci odnose na pravna lica od kojih su tri hipotekarna", istakao je Nešić.

On je rekao da ukupna dugovanja "Oslobođenja" iznose 22 miliona KM, od čega je 14 miliona KM hipotekarni, dok ukupno procjenjena vrijednost preduzeća iznosi oko četiri miliona KM.

Nešić je naveo da su radnici "Oslobođenja" svjesni da bi se jedino mogli naplatiti od prodaje poslovnih prostora u Brčkom, koji nisu bili pod hipotekom u iznosu od 500.000 do 600.000 KM.

"Nažalost, tu se javlja  drugi problem, to jest da je Vlada Brčko distrikta uzela prostore `Oslobođenja`, zbog čega je Odbor povjerilaca preduzeća donio jednoglasno odluku da se ide na utuženje Vlade Brčko distrikta", istakao je Nešić.

On je rekao da bi u septembru ove godine trebalo biti zakazano prvo ročište, zaključujući da, ukoliko bi se uspjelo u tome sudskom procesu,  da bi  radnici "Oslobođenja" mogli naplatiti iznos koji im je priznat u višem isplatnom redu.

U banjalučkom Okružnom privrednom sudu 25. marta 2011. godine pokrenut je stečajni postupak u "Oslobođenju" koje je tada zapošljavalo 232 radnika.

Pokretanjem stečaja, svi radnici su poslati na Biro za zapošljavanje ako nisu u međuvremenu pronašli drugi posao, dok je 25 radnika "Oslobođenja" penzionisano zahvaljujući Socijalnom programu Vlade Republike Srpske.

Radnici "Oslobođenja" podnijeli su krajem 2010. godine prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, jer poslodavac do tada nije riješio status zaposlenih, isplatu zaostalih dugovanja prema radnicima i povezivanje radnog staža.

Kompanija "Darta trgovina" iz Banjaluke u procesu privatizacije 2006. godine kupila je većinski paket akcija "Oslobođenja", dok je "Dartu" 2008. godine kupila beogradska kompanija "Delta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije