Privreda

Mladi Italijani hrle u pastire

Mladi Italijani hrle u pastire
Mladi Italijani hrle u pastire

RIM - Sve više mladih ljudi u Italiji odlučuje se da budu pastiri i da im to bude životni poziv.

Plata je loša, radi se dugo, ali posao je siguran, na svježem vazduhu i pastiri mogu da uzmu sira pekorino koliko mogu da pojedu, piše list "Telegraf".

Nakon što je ove sedmice stopa nezaposlenosti u Italiji dostigla 10 odsto u javnosti se pojavila informacija o zainteresovanosti omladine da postanu pastiri.

Iako je obično rezervisana za starije ljude, ova profesija je nedavno privukla 3.000 mladih Italijana, saopštilo je tijelo pri Ministarstvu poljoprivrede Koldireti.

Oni biraju jednostavan život napolju jer njihove želje da budu ljekari, advokati ili inženjeri su prosto neostvarive zbog teške ekonomske situacije u zemlji u kombinaciji sa teškim mjerama štednje.

Davide Bortoluci (25) ima zvanje tehničara ali kako nije mogao da nađe posao sada čuva stado od 400 ovaca u Dolomitima na sjeveru Italije.

"Sretan sam odlukom koju sam donio. Počeo sam tako što sam pratio druge pastire i učio od njih. Nije bilo lako. Ali dan za danom ja sam napredovao, nisam se predavao; nekada radite na kiši a nekada po vrelom suncu", rekao je on.

"Koldireti" je saopštio da neočekivani priliv pastira mlađih od 35 godina pomaže da se podmladi ovaj sektor italijanske poljoprivrede, koji je do sada bio rezervisan za starije osobe.

U skoro 80 odsto slučajeva mladi pastiri su uveli naprednije tehnike čuvanja i odgajanja životinja, unaprijedivši kvalitet mesa, vune i sira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije