Privreda

Mladi iz Čajniča zadasili po 400 sadnica aronije

Mladi iz Čajniča zadasili po 400 sadnica aronije
Mladi iz Čajniča zadasili po 400 sadnica aronije

ČAJNIČE - Četvoro mladih poljoprivrednika iz Čajniča zasadili su po 400 sadnica aronije na površinama od dva dunuma, u okviru projekta zapošljavanja mladih.

Ovaj projekat realizovalo je Udruženje poljoprivrednih proizvođača opštine Čajniče, u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju. 

Projekat podrazumijeva formiranje tržišno orijentisanih porodičnih gazdinstava, putem samozapošljavanje mladih na selu. 

Milana Racković, koja učestvuje u projektu, kaže da u njenoj višečlanoj porodici niko nije zaspolen, te da se nada da će im pokretanje proizvodnje aronije obezbijediti dobru zaradu. 

"Dugo se bavimo poljoprivredom, tako da imamo iskustva u obradi usjeva i mislim da ćemo bez problema uzgajati i aroniju", rekla je Rackovićeva. 

Predsjedniik Udruženja poljoprivrednih proizvođača opštine Čajniče Veselin Dačević istakao je da su ove aktivnosti uticale i na ostale članove Udruženja, koji su konkurisali, a nisu odabrani, pa su i oni sopstvenim novcem preko ovog projekta kupili 1.000 sadnica aronije i zasadili ih na svojim imanjima. 

Poljoprivrednicima je pružena i savjetodavna pomoć, kako teoretska, tako i praktična na jednom od imanja korisnika projekta. /kraj/aj/da /foto/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije