Privreda

Mlijeko iz BiH na korak do EU

Mlijeko iz BiH na korak do EU
Mlijeko iz BiH na korak do EU

BANJALUKA - Mljekarima iz BiH bi do kraja ove godine mogla da bude otvorena mogućnost izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje Evropske unije (EU).

Naime, Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU (FVO) obavijestila je nadležne institucije u BiH da je odobrila svih šest tačaka iz Akcionog plana Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarije za veterinarstvo BiH, u vezi s ispunjavanjem uslova za izvoz mlijeka u EU, uključujući i posljednje dvije tačke koje nisu bile ispunjene.

To praktično znači da je napravljen ogroman korak ka ispunjavanju uslova za izvoz mlijeka u EU, tako da sada slijedi usvajanje potrebnih zakonskih propisa u parlamentu BiH, među kojima je i Zakon o veterinarstvu, te da se što hitnije pronađe termin za posjetu inspektora FVO, koji bi na kraju dali konačnu ocjenu.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je za "Nezavisne" da je obavještenje iz FVO-a veoma važan korak u ovom procesu.

"Sada nam nakon ovog 'zelenog svjetla' preostaje da u parlamentu usvojimo potrebne zakone, koje smo već pripremili, ali ih jednostavno nismo davali u proceduru dok FVO ne kaže da je sve u redu, kako ne bismo pravili dupli posao", rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, sada je na neki način "trka s vremenom", jer dinamika zavisi od parlamentaraca. Kazao je da je potrebno obezbijediti da zakoni koji treba da budu usvojeni idu po hitnoj proceduri, što bi trajalo najviše mjesec-dva.

"Nakon toga nam predstoji da pozovemo FVO u misiju, da dođe na taj završni monitoring u BiH. Nadamo se da ćemo naći pogodan termin za njihovu posjetu, jer oni te termine rezervišu mnogo unaprijed", rekao je Šarović. On je izrazio nadu da će u tome uspjeti, te da će u ovoj godini biti odobren izvoz mlijeka iz BiH u EU.

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH, rekao je da je za bh. mljekare od izuzetne važnosti da dobiju mogućnost izvoza mlijeka u EU, jer će prije svega biti poznato da oni proizvode kvalitetno mlijeko.

"Za pozdrav je informacija da je odobreno svih šest tačaka iz Akcionog plana i to je korak naprijed", rekao je Nikšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije