Privreda

Mlijeko iz BiH sve bliže EU, mljekari skeptični

Mlijeko iz BiH sve bliže EU, mljekari skeptični
Mlijeko iz BiH sve bliže EU, mljekari skeptični

BANJALUKA - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama, izradilo tekstove prednacrta zakona neophodnih radi ispunjavanja uslova za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u zemlje Evropske unije.

Tako su u dalju proceduru upućeni Prednacrt zakona o hrani i veterinarstvu u BiH, te Prednacrt zakona o izmjenama Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH.

Naime, ovo je još jedan važan korak u pravcu da mljekarima iz BiH do kraja ove godine bude otvorena mogućnost izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU.

Međutim, predstavnici mljekara smatraju da su ove aktivnosti beznačajne, pošto nekontrolisan uvoz dovodi do toga da se smanjuje broj proizvođača, tako da nakon odobravanja izvoza mlijeka BiH neće imati šta izvoziti.

Podsjećamo da je Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU (FVO) početkom maja ove godine obavijestila nadležne institucije u BiH da je odobrila svih šest tačaka iz Akcionog plana Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarije za veterinarstvo BiH, u vezi s ispunjavanjem uslova za izvoz mlijeka u EU, uključujući i posljednje dvije tačke koje nisu bile ispunjene.

To praktično znači da je napravljen ogroman korak ka ispunjavanju uslova za izvoz mlijeka u EU, tako da je sada potrebno usvojiti potrebne zakonske propise u parlamentu BiH, što upravo i radi nadležno ministarstvo upućujući prednacrte tih zakona u proceduru.

Nakon toga biće potrebno da se što hitnije pronađe termin za posjetu inspektora FVO u toku ove godine, koji bi na kraju dali konačnu ocjenu i eventualno omogućili izvoz.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazali su da su ovi prednacrti zakona u petak, nakon izvršenih priprema, dostavljeni na mišljenje nadležnim institucijama BiH, RS, FBiH i Brčko distrikta.

"Donošenje navedenih zakona je neophodno radi ispunjavanja uslova za izvoz poljoprivrednih proizvoda, a posebno mlijeka i proizvoda od mlijeka na evropsko tržište", rekli su iz ovog ministarstva.

Prema njihovim riječima, nakon pribavljanja mišljenja od nadležnih institucija ovi zakoni će biti dostavljeni u dalju proceduru Savjetu ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Inače, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je nakon dobijanja "zelenog svjetla" za Akcioni plan da sada preostaje da u parlamentu usvoje potrebne zakone, koji su već pripremljeni. Prema njegovim riječima, sada je na neki način "trka s vremenom", jer dinamika zavisi od parlamentaraca.

Kazao je i da je potrebno obezbijediti da zakoni koji treba da budu usvojeni idu po hitnoj proceduri, što bi trajalo najviše mjesec-dva dana.

Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, rekao je da je Zakonom o veterinarstvu predviđeno da Kancelarija za veterinarstvo BiH bude centralna institucija koja će garantovati da su proizvodi koji će ići u EU zdravstveno ispravni i kvalitetni, te da nove institucije neće biti formirane.

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH, rekao je da je za bh. mljekare od izuzetne važnosti da dobiju mogućnost izvoza mlijeka u EU, jer će prije svega biti poznato da oni proizvode kvalitetno mlijeko.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, rekao je da oko 3.000 proizvođača trenutno ne isporučuje mlijeko mljekarama u BiH, što je oko 30 odsto mlijeka.

"Oni stvaraju uslove za izvoz, a mi nećemo imati mlijeka ni za lijeka. Dok oni stvore uslove za izvoz mlijeka, mi ćemo propasti", rekao je Usorac i podsjetio da nisu riješena pitanja granice, preko kojih se, kako kaže, mlijeko i svi drugi proizvodi švercuju u BiH.

Rekao je da su "sadašnje aktivnosti u vezi s ispunjavanjem uslova za izvoz mlijeka iz BiH gotovo nevažne".

"Otkup mlijeka i dalje pada, padaju i investicije, i onog momenta u nekoj sljedećoj godini kada dođemo do izvoza mlijeka, nećemo imati šta izvoziti", poručio je Usorac i dodao da će se, ukoliko se ovako nastavi, broj proizvođača mlijeka rapidno smanjivati u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije