Privreda

Mljekari će zatražiti posebnu sjednicu Parlamenta BiH

Mljekari će zatražiti posebnu sjednicu Parlamenta BiH
Mljekari će zatražiti posebnu sjednicu Parlamenta BiH

BANJALUKA - Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske zatražiće posebnu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH posvećenu stanju u poljoprivredi, a u slučaju da taj zahtjev ne bude ispunjen, izaći će na masovni protest, zaključeno je na sjednici Upravnog odbora Udruženja.

Predsjednik Udruženja Vladimir Usorac rekao je da mljekari nisu uspjeli da se sastanu sa članovima Predsjedništva BiH, koji su sastanak izbjegavali, jer nemaju rješenja za probleme u poljoprivredi.

On je precizirao da će poljoprivrednici sami pripremiti materijal za sjednicu parlamenta i zatražiti da joj prisustvuje najmanje 10 poljoprivrednika iz cijele BiH.

"Zahtjevi poljoprivrednika ostaju isti, a tiču se zaštite domaće proizvodnje, otvorenosti granica BiH za nekontrolisani uvoz, uvođenja plavog dizela, te izvještavanja o obimu uvoza i izvoza svaka dva mjeseca, sa čim je Uprava za indirektno oporezivanje BiH stala", rekao je Usorac.

On je dodao da će Udruženje uputiti i zahtjev Vladi Republike Srpske i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za rješavanjem novonastale situacije usljed prošlogodišnjih prirodnih katastrofa.

Govoreći o situaciji nakon likvidacije bijeljinske Bobar banke, Usorac je rekao da su mnogim proizvođačima koji su uzeli kredite u ovoj banci računi blokirani, jer se od njih traži naplata ukupnog iznosa.

"Situacija je kritična jer prijeti opasnost ne samo da propadne farmer, već i da ispašta stoka, jer nemaju novca da je hrane. Isti problem je i kod Investiciono-razvojne banke i Partner fonda od kojih su proizvođači, takođe, uzeli kredite", upozorio je Usorac.

On je rekao da poljoprivrednici traže vezivanje isplate premije za ratu kredita, kojim bi se od iznosa premije cesijom odbijao iznos rate kredita.

Govoreći o otkupnoj cijeni mlijeka, Usorac je rekao da njeno povećanje ne bi bilo korektno s obzirom na pad u cijeloj Evropi, zbog pojave viška zaliha.

"Bilo je prijedloga za otvaranjem naše mljekare i za pretvaranjem mlijeka u prah koji se može izvoziti u Rusiju i Kinu, tako da imamo alternativu", rekao je Usorac.

Predsjednik Udruženja svinjara Mišo Maljčić rekao je da je u domaćoj proizvodnji na kraju 2014. godine bilo oko 14.000 tovnih svinja viška, koje su ostale neprodate zbog velikog dampinga inostranih proizvođača, koji je podržavao i domaći prerađivački lobi.

"U januaru smo se morali obratiti resornom ministarstvu za interventni otkup i biće otkupljeno 6.500 svinja koje će biti predate domaćim klaničarima. Cilj je bio da se u okviru subvencionisanja povežu domaći tovljači i klaničari tako da domaća svinja ne završi zamrznuta", rekao je Maljčić.

On je dodao da su svi klaničari zainteresovani za otkup, dok su mesoprerađivači protiv, što pravdaju visokom cijenom.

"Posebno se istakao vlasnik prerađivačke kompanije 'Trivas' Nemanja Vasić, koji je odbio prijedlog Ministarstva da se na godišnjem nivou odbije pet odsto podsticaja za domaće klaničare za sve otkupljene svinje i junad", rekao je Maljčić.

Prema njegovim riječima, otkup viška svinja do kraja februara biće podstican sa 0,50 KM po kilogramu, dok će ostatak biti otkupljen po cijeni od dvije KM plus PDV po kilogramu, a Ministarstvo će isplatiti pet feninga subvencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije