Privreda

Mljekari ne vjeruju podacima iz UIO BiH

Mljekari ne vjeruju podacima iz UIO BiH
Mljekari ne vjeruju podacima iz UIO BiH

BANJALUKA - Mljekari iz RS smatraju da objavljeni podaci na sajtu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH o uvozu i izvozu mlijeka nisu vjerodostojni jer je uvoz mlijeka mnogo veći.

Inače, UIO BiH počela je da ispunjava zaključke Savjeta ministara BiH u vezi sa stanjem u oblasti mljekarstva i objavila je pregled uvoza i izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara RS, smatra da je ostavljen prostor da se mogu sklapati razne kombinacije, da se pod jednom robom uveze skroz neka druga, odnosno da se "pod bananama uveze mlijeko, pod keramičkim pločicama meso".

Prema njegovim riječima, 95 odsto robe uopšte nije vagano na granici, tako da nisu poznate tačne uvezene količine.

Usorac ističe da prema zvaničnom izvještaju policije nelegalnih, odnosno "divljih" prelaza prema Hrvatskoj ima 145, prema Crnoj Gori 27, a prema Srbiji 156.

Upitan kako će izgledati aktivnosti mljekara u narednom periodu, Usorac je kazao da u petak imaju sastanak u Predsjedništvu BiH. "Vidjećemo šta će nam reći pa ćemo shodno tome održati sjednice upravnih odbora i odlučiti kuda i šta dalje", kazao je Usorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije