Privreda

Mljekari stub poljoprivrede

Mljekari stub poljoprivrede
Mljekari stub poljoprivrede

BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nastaviće da podržava mljekare i da stvara povoljne uslove za proizvodnju i plasman proizvoda na domaćem tržištu jer je ovaj sektor jedan od najvažnijih segmenata poljoprivredne proizvodnje.

Zaključeno je to na stručnom savjetovanju proizvođača mlijeka koje je održano na Bardači kod Srpca. Skupu je prisustvovalo oko 50 najvećih mljekara iz RS, a stručna predavanja o uvođenju novih tehnologija u proizvodnji mlijeka održali su profesori iz Banjaluke, Sarajeva, Zagreba, Beograda i Novog Sada.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić rekao je da su iskustvo i znanje najjeftinija investicija.

"Došlo je vrijeme za hrabre i odvažne ljude koji, naoružani stručnim znanjem, žele da razvijaju domaću proizvodnju. Udruženje mljekara je najbolje u RS i zbog toga će resorno ministarstvo pripremiti zakon koji će regulisati uslove za osnivanje i način rada ovakvih asocijacija", kaže Mirjanić za Glas Srpske.

Posebno interesovanje proizvođači su pokazali za prezentaciju profesora Darka Grbeše sa Agronomskog fakulteta iz Zagreba koji je istakao značaj ishrane krava u tranzicionom periodu, koji počinje 20 dana prije i traje do 80 dana nakon telenja.

"Potrebno je uključiti veću količinu vlaknaste hrane i selen u ishranu, isključiti hranu bogatu mineralima, a kukuruznu silažu koristiti maksimalno oko 40 odsto ukupnog obroka", kazao je Grbeš i dodao da, ukoliko se vodi računa o ishrani krava, raste i proizvodnja mlijeka, poboljšava se plodnost muznih krava i smanjuju metaboličke smetnje.

Proizvođači mlijeka su ukazali na probleme sa kojima se svakodnevno susreću.

"Smanjenje broja mljekara i nelegalna konkurencija su najveći problem, ne samo nama u RS, nego i proizvođačima u regionu",  rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac i dodao da bi situacija bila još teža da nema podrške resornog ministarstva.

Hrvatska

Predsjednik Udruženja mljekara Hrvatske Davor Blažić upozorio je da mljekarstvo u toj zemlji rapidno propada.

"U 2003. godini imali smo 65.000 proizvođača, a sada 9.165, dok je količina proizvedenog mlijeka sa 700 miliona pala na 525 miliona litara. Otkupna cijena mlijeka sada je 32 centa, a bez cijene od 44 centa nema isplative proizvodnje", rekao je Blažić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije