Privreda

Mljekari u klin - institucije u ploču

Mljekari u klin - institucije u ploču
Mljekari u klin - institucije u ploču

BANJALUKA - Iako su domaći mljekari upozorili na pojačan uvoz mlijeka iz zemalja EU, zbog sankcija koje je tim državama uvela Rusija, i zato zaprijetili blokadom carinskih terminala, nadležne bh. institucije uvjeravaju da nema govora o povećanju uvoza.

Tako su nam iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH rekli da je, naprotiv, u posljednja tri mjeseca zabilježen pad uvoza sirovog mlijeka u BiH, upravo u vremenu kada su stupile na snagu ruske sankcije prema EU. Prema podacima kojima raspolažu, u BiH je u septembru uvezeno 793.575,55 kilograma sirovog mlijeka, a u oktobru 345.125,03 kilograma, što je više nego dvostruki pad.

Međutim, domaći proizvođači ne vjeruju ovim podacima i očekuju da će na sastanku s predstavnicima nadležnih bh. institucija u ponedjeljak, 3. novembra, postići dogovor da se poveća carinska stopa, odnosno prelevman, prilikom uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz EU u BiH na 0,72 KM po litru. U protivnom će, kako su kazali, u srijedu, 5. novembra, u podne blokirati sve carinske terminale i onemogućiti dalji uvoz.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH rekli su da su važećom carinskom tarifom BiH za ovu godinu propisane carinske stope, odnosno prelevmani, prilikom uvoza iz zemalja EU u BiH.

Mljekari traže povećanje prelevmana prilikom uvoza na 0,72 KM po litru

"Tako je za mlijeko i pavlaku propisana carinska stopa u rasponu od 10 odsto carine plus 0,15 KM do 10 odsto carine plus 0,45 KM po litru. Za jogurt i slične proizvode tarifa je 10 odsto do 10 odsto plus 0,60 KM po kilogramu i za sireve u rasponu od pet odsto plus jednu KM do 10 odsto plus jednu KM", precizirali su iz ovog ministarstva i dodali da iz tog proizlazi da su navedeni proizvodi pod značajnom carinskom zaštitom.

Kako su naveli, na osnovu analize koju su izvršili, može se primijetiti ujednačen tok proizvodnje i manji pad uvoza mlijeka u BiH.

Rekli su da je neophodno održati sastanak s predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH kako bi se pojačala kontrola prilikom utvrđivanja carinske vrijednosti, s obzirom na to da se može očekivati da se prilikom uvoza ovih proizvoda navode niže uvozne vrijednosti od stvarnih.

"Prema informacijama, Fond EU za pomoć proizvođačima u EU pogođenim ruskim sankcijama, što se tiče mesa i mlijeka, će se upotrijebiti za plaćanje dodatnih kapaciteta za njihovo dugoročno čuvanje, a ne za izvozne subvencije", rekli su iz ovog ministarstva.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, tvrdi da u ovoj državi nigdje ne možete dobiti tačan podatak, pa zato sumnjaju u njih, jer su iz tri institucije dobili različite podatke.

"Mislim da podatke kriju, jer odakle mlijeko na policama ako se ne uvozi", kazao je Usorac i dodao da ima informacije da su, pored Gradiške i Bijače, odobrena još tri granična prelaza u BiH za uvoz robe animalnog porijekla, i to Gorica, Izačić i Orašje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije