Privreda

Moguće pomjeranje rokova za Turski tok

Moguće pomjeranje rokova za Turski tok
Moguće pomjeranje rokova za Turski tok

Rizici od pomjeranja rokova izgradnje Turskog toka postoje, ako se potpisivanje međuvladinog sporazuma Rusije i Turske odloži, kaže Aleksandar Novak.

"Ti rokovi su bili dogovoreni između nas", podsjetio je ruski ministar energetike.

"Ako dokument o prvoj liniji ne bude potpisan u dogovoreno vrijeme, onda će se i rokovi pomjeriti", kazao je Novak.

U maju je šef Gasproma Aleksej Miler najavio da bi u decembru 2016. godine trebalo da bude završena izgradnja prve linije gasovoda. Juče je ministar energetike Rusije najavio da je Moskva spremna da potpiše međuvladin sporazum u narednih nedjelju-dve. Prema njegovim riječima, sve zavisi od turske strane. Rusija je svoj predlog sporazuma uputila turskoj strani na razmatranje.

Ranije je izvor u Ministarstvu energeike rekao Tasu da je na nivou šefova država (Rusije i Turske) postignuta saglasnost o etapnoj realizaciji projekta. Na taj način, strane usaglašavaju dokumenta o prvoj liniji gaosovoda koje će isporučivati ruski gas isključivo za potrebe Turske.

Međuvladin sporazum o drugoj, trećoj i četvrtoj liniji Turskog toka, koje će, kako se očekuje, isporučivati gas za zemlje Evropske unije, biće odvojen u poseban dokument, objasnio je izvor u ruskom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije