Privreda

Monetarni sistem otporan na krizu

Monetarni sistem  otporan na krizu
Monetarni sistem otporan na krizu

BANJALUKA - Centralna banka BiH je obezbijedila stabilno funkcionisanje monetarnog sistema, a on se pokazao otpornim na uslove globalne finansijske krize.

Istakao je ovo Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon što je u petak obišao novoizgrađeni objekat Centralne banke BiH Glavne banke Republike Srpske, u čiju izgradnju je uloženo 13,6 miliona KM.

On je ovom prilikom rekao da u RS nije bilo dramatičnih padova bankarskog sektora i fiskalnih i monetarnih problema, te da će rad Centralne banke BiH Glavne banke Republike Srpske doprinijeti stabilnosti na ovom planu.

Dodik je izrazio zadovoljstvo i uputio čestitke na završenom poslu izgradnje ovog objekta, koji će omogućiti bolje i sigurnije funkcionisanje cijelog sistema.

"Izgradnjom zgrade Centralne banke je na dobitku Srpska, odnosno zaposleni koji tu rade, kao i Banjaluka koja je dobila jednu od urbanistički najljepših zgrada u gradu. Ova zgrada, kao i Administrativni centar Vlade, te centar u kojem će biti smješten 'Telekom Srpske' govori da ovaj grad dobija nove sadržaje u urbanističkom smislu", rekao je Dodik.

Predsjednik RS je iskoristio priliku da zaposlenima i rukovodstvu banke čestita završetak poslovnog objekta Centralne banke koji će, kako je naglasio, omogućiti bolje i sigurnije funkcionisanje monetarnog sistema.

Dodik je prostorije nove Centralne banke u Banjaluci, koje su prije mjesec dana preseljene u novu zgradu u Vidovdanskoj ulici, na lokaciju Paskuline ciglane, posjetio zajedno sa Željkom Cvijanović, predsjednicom Vlade RS, i Nebojšom Radmanovićem, članom Predsjedništva BiH.

Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH (CB BiH), ovom prilikom je istakao da je ova institucija jasno stavila do znanja da je u službi svih građana BiH.

"Centralna banka BiH je pokazatelj da institucije BiH mogu funkcionisati na teritoriji cijele BiH, a mi smo kao institucija dužni obezbijedili iste uslove za rad u cijeloj državi", rekao je Kozarić.

On je naglasio da je objekat Centralne banke u Banjaluci urađen po visokim evropskim standardima.

"Njegova izgradnja i uređenje su koštali 13,6 miliona KM, odnosno 2.200 KM po metru kvadratnom", rekao je Kozarić.

On je iskoristio priliku da zahvali gradu Banjaluci, koji je u rekordnom roku obezbijedio neophodnu papirologiju za izgradnju, te Vladi RS koja je brzo sprovela postupak eksproprijacije nad zemljištem za njenu izgradnju.

"Ponosni smo na činjenicu da uposleni Centralne banke BiH u svom portfelju, pored Sarajeva, Mostara i Brčkog, sada i u Banjaluci imaju svoj objekat", rekao je Kozarić.

Ukupna korisna površina zgrade iznosi 6.469 kvadratnih metara, od čega je kancelarijski i radni prostor na 1.721 metar kvadratni. Prostorije posebne namjene, odnosno trezor, server sale, servisi, prostorije za instalacije zauzimaju 1.389 metara kvadratnih, a unutrašnje komunikacije za transport novca u trezor, garaže i ostale komunikacije zauzimaju 3.359 metara. Izgradnja je počela u septembru 2011, a završena krajem 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije