Privreda

Moralić najavio tužbu zbog bijeljinske šećerane

Moralić najavio tužbu zbog bijeljinske šećerane
Moralić najavio tužbu zbog bijeljinske šećerane

BIJELJINA - Hrvatski biznismen Enver Moralić, većinski vlasnik Poljoprivredne zadruge "Jankovci", najavio je da će tužiti Republiku Srpsku evropskim institucijama kako bi zaštitio svoja ulaganja od 5,2 miliona KM u bijeljinsku šećeranu.

Moralić u pismu upućenom predsjedniku i premijerki RS, Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, a koje je u posjedu banjalučkog portala "Capital", upozorava da će "zbog svojevremeno uloženih 5,2 miliona KM u bijeljinsku šećeranu biti prisiljen da zbog zaštite svojih prava u čitav slučaj uključi i nadležne organe Evropske unije".

"Podsjećam vas da je Hrvatska punopravni član EU i može u svakom slučaju računati na zaštitu EU, a u ovom slučaju zaštita mi je itekako potrebna. Na osnovu međusobnog ugovora sa 'Agrokopom', o regulisanju međusobnih odnosa, povodom preuzimanja vlasničkih prava u fabrici šećera u Velikoj Obarskoj, fabriku smo krajem 2010. godine doveli u stanje da može biti puštena u rad. Ponovo bih je mogao u roku od šest do devet mjeseci staviti u pogon. Sačekaću konačnu presudu Vrhovnog suda RS u slučaju 'Zoran Ćopić', ali vas podsjećam da je u fabriku šećera uloženo 13 miliona KM direktnih ulaganja, što je 30 posto više od početne vrijednosti kapitala registrovanog svojevremeno u Centralnom registru hartija od vrijednosti", naveo je u svom pismu Moralić.

Podsjeća da se krajem 2011. godine sastao sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, ali "da taj sastanak nije dao nikakve rezultate".

Pokazalo se to već poslije izvjesnog vremena, naveo je, kada su vlasti RS počele nuditi fabriku na prodaju i slati potencijalne kupce u fabriku.

"Ovih dana se ponovo pojavljuju kupci koji šalju ljudi iz vlasti RS. Moj pravni tim od početka prati razvoj događaja i do sada mi je u više navrata predlagano preduzimanje određenih mjera, ali sam čekao da se postupak okonča, vjerujući u sudske organe da će povjereni posao uraditi na zakonit način. Znajući stvarno stanje ulaganja u fabriku nisam imao bojazni za uložena sredstva. Za svoja ulaganja znam, a za ulaganje 'Agrokopa' lično sam platio vještaka ekonomske struke i tražio da sačini objektivan i 'strog' izvještaj o porijeklu novca koji je uložio u šećeranu", ističe Moralić.

Predsjednika i premijerku RS pita "čije to vlasništvo prodaju i da li znaju da je prodaja tuđe stvari krivično djelo, a učinci tih radnji imaju svoj stručni naziv".

"Ako vam je stalo da fabrika radi, kako to da se niste obratili PZ 'Jankovci', jer vam je poznato, a ako nije, lako ste mogli doći do podatka, da je tužilaštvo u postupku suđenja Ćopiću tražilo preko Interpola provjeru porijekla novca koji je uložila PZ 'Jankovci', te da je rezultat da se radi o 'čistom novcu'", naveo je on.

Ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić, na dopis Gradske uprave Bijeljina da se konačno riješi pravni status fabrike i spriječi njeno dalje propadanje, odgovorio je 10. oktobra ove godine da "još uvijek nisu stvoreni uslovi za sazivanje i organizovanje skupštine akcionara i izbor organa uprave u ovom preduzeću".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije