Privreda

Moskva odobrila popust na cijenu gasa

Moskva odobrila popust na cijenu gasa
Moskva odobrila popust na cijenu gasa

MOSKVA - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je ukaz kojim se Ukrajini odobrava popust za gas za drugi kvartal ove godine u iznosu izvoznih dadžbina, ali ne više od 100 dolara za hiljadu kubnih metara, saopštila je informativna služba predsjednika Vlade Rusije.

Potpisanim dokumentom produžavaju se olakšice za isporuke prirodnog gasa sa teritorije Rusije na teritoriju Ukrajine od 1. aprila do 30. jula 2015. godine, prenosi agencija "Sputnjik".

"Izvozne dadžbine izračunavaju se po sljedećoj formuli: za cijenu od 333,3 dolara i više za hiljadu kubnih metara gasa sniženje će iznositi 100 dolara, a za cijenu ispod 333,3 dolara, sniženje će iznositi 30 odsto te cijene", navodi se u dokumentu.

Ukrajinski ministar energetike Vladimir Demčišin prethodno je izjavio da će Ukrajina nastaviti da preuzima isporuke ako bude potvrđena cijena od 250 dolara za 1.000 kubnih metara.

Demčišin je rekao da se Kijev priprema za trostrane razgovore o gasu u Berlinu 13. i 14. aprila i da očekuje da će tada postići dogovor sa Moskvom o isporukama gasa kojim se omogućava produženje važenja "zimskog gasnog paketa" do kraja sezone grijanja 2016. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije