Privreda

Mujanović: "Krivaja" mora krenuti dalje

Mujanović: "Krivaja" mora krenuti dalje
Mujanović: "Krivaja" mora krenuti dalje

ZAVIDOVIĆI - Iako je ponedjeljak za mnoge prvi radni dan u sedmici, u Fabrici montažnih kuća "Krivaja", u kojoj je do prije nekoliko dana radilo više od 200 radnika, vladala je nedoumica.

Rukovodstvo i radnici su očajni. Gorčina i tuga na licima. Šta dalje? Kako dalje?

"Za ovako kratko vrijeme teško je reći kao dalje. Neke osnovne planove imamo i želja nam je da nastavimo proizvodnju u bilo kojem obliku. Radimo na tome, sad se postavlja pitanje gdje nastaviti, da li ćemo imati sredstava. Pred nama su kockice koje moramo jednu po jednu da složimo i da odluku donesemo u što kraćem periodu", rekao je generalni direktor Krivaje Ismet Mujanović za federalne medije.

Vatrena stihija progutala je pet završenih kuća, čija vrijednost dostiže milion maraka. Takođe, do kraja godine menadžement je imao ugovorene poslove. Sa vatrom sve je stalo, a "Krivaja", kao i mnoge bh. kompanije, nije bila u prilici da plaća osiguranje na svu svoju imovinu.

Mujanović kaže kako je imovina bila djelimično osigurana, da se radi o pretežno starim objektima, koji su njima služili, a od kojih ne očekuju naplatu velikih sredstava.

"Nadamo se da ćemo od osiguranja dobiti nešto sredstava. Sigurno je da neće biti dovoljno, ali će biti inicijalna kapisla za pokretanje neke proizvodnje", ističe Mujanović, pojašnjavajući kako su nedavno uz pomoć kreditnih sredstava u sve svoje objekte uveli energetsku efikasnost, nabavili nove mašine.

"Sada to treba sve plaćati, moramo dalje", navodi on i dodaje kako sve dosadašnje informacije ukazuju na to da požar nije podmetnut, iako će trebati sačekati zvaničnu istragu i mišljenje stručnih osoba.

"Mi smo imali kamere, pregledali smo snimke i sve to ustupili tužilaštvu. Na osnovu kretanja ljudi koji su u to vrijeme bili u objektu, mogli bismo zaključiti da požar nije podmetnut, ali treba sačekati zvaničnu istragu. Mi smo objekat napustili u petak u 15 sati, a požar je buknuo oko pola sata poslije ponoći. Ne znam, nekako sve ukazuje na to da požar nije podmetnut. Ne vjerujem da je među nama, među radnicima, bio neko ko je to mogao uraditi", navodi Mujanović.

Njemu je, kao i drugim radnicima, onemogućen pristup objektu.

"Kao što sam i prvi put rekao, šteta je višemilionska i to je sigurno. Izgorjela je nova linija za izradu montažnih kuća, još jedna linija za proizvodnju ploča od drvenih vlakana i cementa", pojašnjava Mujanović.

Požar je bez posla ostavio i 200 radnika koji su do sada uredno dobijali platu. Mujanović navodi da traži privremeno rješenje gdje bi se proizvodnja pokrenula u improvizovanim uslovima i na taj način sačuvao što veći broj radnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije