Privreda

Nagrađeno 12 najboljih studentskih poslovih ideja

Nagrađeno 12 najboljih studentskih poslovih ideja
Nagrađeno 12 najboljih studentskih poslovih ideja

BANJALUKA - Na poslovnom forumu mladih u Banjaluci pod nazivom "Mladi u preduzetništvu BiH - ludost ili mudrost" nagrađeno je 12 najboljih studentskih poslovnih ideja, čiji su vlasnici dobili nagrade od 4.000 dolara za registrovanje biznisa i provođenje svoje poslovne ideje u djelo.

Studentski timovi su na forumu koji je trajao dva dana imali priliku da predstave svoje poslovne planove pred mnogobrojnim zvanicama iz državnog i privatnog sektora, te pred kolegama studentima.

Forum je organizovan kao završnica ovogodišnjeg projekta "Studentsko preduzetništvo", koji su proveli Centar za istraživanja i studije - GEA uz podršku USAID-a, a u partnerstvu sa univerzitetima u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru.

"Osnovna ideja ovog projekta bila je da podstakne mlade da se bave preduzetništvom, što smo za tri godine trajanja projekta i uspjeli", rekao je menadžer projekta Miloš Todorović.

Direktor Ekonomskog odjeljenja misije USAID-a u BiH Tomas Rohas rekao je da USAID nastoji da ublaži rizike sa kojima se mladi preduzetnici suočavaju kada prvi put izađu na tržište, te da im pomogne da steknu nove vještine i samopouzdanje, kako bi bili konkurentni na tržištu rada.

"Ovaj skup je veoma značajan, jer se odnosi na jednu od najznačajnijih tema trenutno u BiH, a to su mladi i njihovo zapošljavanje.", rekao je Rohas.

Iz Centra za istraživanja i studije - GEA saopšteno je da su mladi pokazali da su spremni da preuzmu odgovornost za vlastitu budućnost, da preuzmu rizik i pokrenu vlastiti biznis.

Najviše poslovnih ideja predstavljenih na forumu bio je iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, koja postaje sve popularnija među mladima, a druga najviše zastupljena oblast su informacione tehnologije.

Za tri godine trajanja projekta "Studentsko preduzetništvo" registrovano je 30 biznisa, pristiglo je 1.725 prijava za učešće u programu, prijavljeno je 1.000 poslovnih ideja, održao je 12 trening modula, učestvovalo je 20 predavača, a nagradni fond za najuspješnije studentske ideje iznosio je 120.000 dolara.

Prijatelji projekta su Hipo Alpe Adria banka, ASA Grup i kompanija "M:tel".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije