Privreda

Najprihvatljivija kontejnerska proizvodnja rasada

Najprihvatljivija kontejnerska proizvodnja rasada
Najprihvatljivija kontejnerska proizvodnja rasada

BIJELJINA - Zdrav i kvalitetan rasad preduslov je savremene proizvodnje povrća, a trenutno se u svijetu kao najprihvatljiviji praktikuje takozvani kontejnerski način proizvodnje rasada, rekao je Dragan Zarić, stručnjak u oblasti poljoprivrede pri Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske.

Ovaj način proizvodnje, dodao je Zarić, omogućuje zdrav i kvalitetan rasad, te time i veći i prinos povrća.

On je na predavanju "Savremeni trendovi u povrtarskoj proizvodnji - novi sistem rasada" održanom večeras u Bijeljini, rekao da prozvođači u Semberiji i Srpskoj i dalje proizvode rasad na tradicionalan način, koji treba prevazići.

"Kad ostvarimo zdravu prizvodnju povrća bićemo spremni za izlazak u EU, odnosno imaćemo priliku da izvozimo i domaćem i inostranom potrošaču obezbijedimo kvalitetan proizvod", rekao je Zarić.

Zarić je istakao da je za zdrav rasad, prije svega, neophodan zdrav supstrat, i zdravo sjeme, odnosno bezvirusni materijal.

Predrag Jović, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Bijeljina, rekao je da poljoprivredni proizvođači moraju, u cilju intenziviranja proizvodnje, promijeniti navike i preći na savremenije pristupe u proizvodnji sadnog materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije