Privreda

Najveće firme u RS prijete preseljenjem u FBiH zbog poreza

Najveće firme u RS prijete preseljenjem u FBiH zbog poreza
Najveće firme u RS prijete preseljenjem u FBiH zbog poreza

BANJA LUKA - Najveći proizvođači i veletrgovci najavljuju gašenje firmi u Republici Srpskoj i preseljenje sjedišta i pogona u Federaciju Bosne i Hercegovine, ukoliko Narodna skupština RS-a usvoji Nacrt zakona o porezu na dobit čiji je predlagač Vlada RS-a.

Najveće kompanije u Srpskoj ogorčene su tim nacrtom, zbog odredbe da se rabat, koji ulazi u poresku osnovicu, ograničava na maksimalno tri odsto vrijednosti prihoda od prodaje, objavio je banjalučki ekonomski portal capital.ba. 

"Hemofarm" Banja Luka, jedina fabrika lijekova u RS i najveća srpska investicija poslije "Telekoma", "Banjalučka pivara" i najveća veletrgovina farmaceutskim proizvodima "Interpromet" Novi Grad/Bosanski Novi, samo su neke od firmi koje upozoravaju na katastrofalne posljedice predloženog zakona.   

Privrednici ocjenjuju da bi usvajanje Nacrta zakona o porezu na dobit sa spornim članom dovelo preduzeća iz Republike Srpske u nekonkurentan položaj u odnosu na preduzeća iz Federacije BiH. 

"Zakon o porezu na dobit Federacije BiH ne poznaje ograničenje rabata, tako da se preduzeća iz Federacije mogu prilagoditi trenutnim tržišnim uslovima, pri čemu im dati rabat umanjuje njihovu poresku osnovicu", rekao je danas direktor banjalučkog "Hemofarma" Aleksandar Veselinović. 

Prvi čovek "Interprometa", Dragan Pilipović, izjavio je da im, ukoliko zakon bude usvojen, preostaju samo dvije opcije: gašenje firme ili preseljenja sjedišta u FBiH.

"Na tržištu veleprodaje farmaceutskih proizvoda mi se borimo sa još tri do četiri  jaka konkurenta iz Federacije BiH oko cijene koja se razlikuje u pola procenta. Ovim zakonom mi potpuno ispadamo iz igre, jer ćemo biti u znatno nepovoljnijem položaju", objasnio je on za capital.ba. 

Na poreskom savjetovanju koje su sa privrednicima održali predstavnici Ministarstva finansija RS kao razlog ograničenja rabata na tri odsto, navedeno je "pojednostavljenje pripreme poreskog bilansa i približavanje finansijskom bilansu". 

Stručnjaci, međutim, ocjenjuju da su argumenti kojima Vlada RS pokušava da progura ovo zakonsko rešenje neopravdani.

            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije