Privreda

Nakon poplave u Semberiji presijano 30 odsto oranica

Nakon poplave u Semberiji presijano 30 odsto oranica
Nakon poplave u Semberiji presijano 30 odsto oranica

BIJELJINA - Nakon katastrofalne poplave u maju poljoprivrednici Semberije presijali su kukuruzom, povrćem i krmnim biljem oko 10.000 hektara oranica, što je više od 30 odsto sjetvenih površina, navodi se u izvještaju Odjeljenja za poljoprivredu u Bijeljini.

Za naknadnu proljetnu sjetvu Vlada Republike Srpske obezbijedila je 5.726 sjemenskih jedinica kukuruza ranih grupa zrenja, a još 2.424 sjemenskih jedinica obezbijeđeno je donacijama.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede omogućilo je poljoprivrednicima i da sami kupuju sjeme, a novac će im biti nadoknađen uz priložen fiskalni račun.

Za improvizovanu novu sjetvu nakon poplave u Semberiji Vlada je obezbijedila i 10.000 kilograma sjemenske soje kojom je presijano oko 90 hektara oranica.

Kao pomoć poplavljenima, Slovenija je semberskim poljoprivrednicima poklonila 3.445 kilograma sjemena travno-djetelinske smjese, čime je presijano oko 115 hektara površina.

U izvještaju gradskog Odjeljenja za poljoprivredu se navodi da će Vlada Republike Srpske nadoknaditi troškove i za kupovinu sjemena krmnog bilja, soje i nekih vrsta povrća, uz ocjenu da je to od velikog značaja za poljoprivredne proizvođače i bitno za zanavljanje biljne proizvodnje u Semberiji, gdje god je to moguće.

U majskoj poplavi u Bijeljini je potopljeno 35.000 hektara ili 65 odsto poljoprivrednih površina, a šteta u biljnoj proizvodnji procijenjena je na oko 76 miliona KM.

U zaključku izvještaja Odjeljenja za poljoprivredu u Bijeljini se navodi da će procijenjeni gubitak biti nešto umanjen ukoliko agroekološki uslovi omoguće da presijane poljoprivredne kulture daju svoj proizvodni maksimum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije